Paikallisradioiden musiikkitoimittajat ovat julkistaneet kuluneen vuoden parhaat kotimaiset albumit. Perinteisten äänilevyjen julkaisutoiminta on jopa vilkastunut koronapandemian aikana. Yhä useammat artistit ovat käyttäneet keikkailulta jääneen ajan uusien äänitteiden tekoon.

Radioiden Kuukauden Levyjä on valittu tammikuusta 1990 alkaen, jolloin voiton vei Kojon ”Pyörii maa, pyörii kuu”. Kolmenkymmenen yhden vuoden aikana on kunniakirjoin palkittu yli kolme sataa albumia. Laajimmillaan äänestyksiin osallistui lähes kolmekymmentä paikallisradiota, kunnes mediakonsernit alkoivat rakentaa ketjuja haltuunsa saamistaan radioista. Nykyään aitoja paikallisradioita on kymmenkunta.

Monipuolista musiikkia

Eri genreissä on vuoden mittaan ilmestynyt ilahduttava määrä laadukkaita albumeja. Asialla ovat olleet sekä yksittäiset tekijät että useat kotimaiset levy-yhtiöt. Esimerkiksi Radio Vaasa valitsi vuoden levykseen juurimusiikkia: Micke & Lefty feat. Chef – Let the Fire Lead.

Kansainväliset konsernit Universal, Warner ja Sony ovat käytännössä lopettaneet fyysisten äänitteiden laajamittaisen tuotannon. Ne vannovat suoratoiston nimiin, eivätkä toimita radioasemille entiseen malliin fyysisiä levyjä. Musiikkiteollisuus on tältä osin muuttunut hittivetoiseksi ja -hakuiseksi, eikä albumikokonaisuuksia edes tarjota radioille ja musiikin harrastajille.

Radioiden Kuukauden Levyt 2020

JOULUKUU – Petrus Schroderus – Laulan sun iltasi tähtiin (Poptori)

MARRASKUU – J. Eskelinen – Tanssin tähden (Simeros)

LOKAKUU – Janne Leino – Love stories (HeRe)

SYYSKUU – Esa Eloranta – Bensaa ja kahvia (Emsalö)

SYYSKUU – Jukka Kuoppamäki – Kurkiaura (omak.)

ELOKUU – Markojuhani Rautavaara – Merisää (Emsalö)

HEINÄKUU – Jon Landlord – Olen jättänyt jäljen (Vinyylidisco)

KESÄKUU – Aukusti Koivisto – Matkalla sinne jonnekin (omak.)

TOUKOKUU – Komiat (omak.)

TOUKOKUU – Jouni Rieskaniemi – Jätkän taivas (omak.)

HUHTIKUU – Joel Hallikainen – Elämä on elämistä varten (Suomi-solistit)

HUHTIKUU – Teuvo Oinas – Erottamattomat (Mika Tarkkonen)

MAALISKUU – Juhamatti – Elämä on hyvä (TJM)

MAALISKUU – Jarkko Honkanen – Suunta muuttumaton (Mager)

HELMIKUU – Pääesiintyjät – Lättähatun paluu (Bluelight)

TAMMIKUU – Jorma Kääriäinen – Nyt tai ei koskaan, vol.1 (GRF-Records)

VUODEN 2020 JOULULEVY -äänestyksessä voiton vei kaksi erityylistä albumia:

Jussi Syren And The Groundbreakers – Bluegrass Christmas (Bluelight)

Tessa Virta Orkesteri – Joulun tähdet (Kumina Music)