Niko Ahvonen on voittanut radioiden marraskuun Kuukauden Levy -äänestyksen albumillaan Pohjoinen soul. Kakkoseksi äänestettiin Hectorin albumi Hauras. Pronssia otti hieman yllättäen hanuristi-laulaja Harri Nuutisen 40-vuotisjuhlalevy Onnen kulkuri.

Niko Ahvonen teki joulukuun alussa minikiertueen suomisoulmiesten Sami Saaren ja Veeti Kallion kanssa. Kiertueella muistettiin myös 10 vuotta sitten Tsunamissa menehtynyttä Aki Sirkesaloa, joka oli mukana Veeti & The Velvets  -ryhmässä Kallion ja Saaren kanssa.

Niko Ahvonen piti peräti seitsemän vuoden julkaisutauon, mutta uutuuslevyn jälki onkin sitten todella maittavaa. Sami Saaren tuottamalla albumilla liikutaan sopivasti soulin, rhythm’n bluesin ja rockin maisemissa – kuten vertailukohteeksi nousevassa Britannian northern soulissa. Tyyli on tuotu nyt komeasti suomalaisittain äänilevylle Suomeen.

Ensi vuonna viisikymppisiään viettävä Niko Ahvonen aloitti uransa jo 80-luvulla. Hänet tunnetaan myös yhtyeistä Cortina Jets, Funky Kingston ja Hot Shot. Miehen suosituimpia hittejä ovat tähän mennessä olleet mm. Ongenongintaa, Yliluonnollinen, Penelope sekä Aavekaupunki.

Tässä musiikkitoimittajien kehuja suosikilleen:

nikoahvonen2014cd
NIKO AHVONEN
– Svengaa kuin hirvi. Nimittäin Niko Ahvosen uusi Pohjoinen Soul -levy. Anssi Marttinen / Radio Vaasa
– Suomessa ei ole kovin montaa soul-muusikkoa, ja Niko Ahvonen kuuluu tässä ryhmässä ehdottomasti kärkikastiin. Ahvosen soul on tehty pilke silmäkulmassa ja musiikki etenee kunnioitettavaa tahtia. Ahvosen yhteistyö Sami Saaren kanssa tuottaa svengaavaa tulosta. Teija Aarrekari, Sea FM Oulu
– Sielukas poljento ja mielenkiintoiset sanaleikit pistävät kaikenikäisten tanssijalat vipattamaan. Levy kestää autokuuntelussakin etelästä pohjoiseen. Lisää tällaista! Reijo Glad / Radio Sandels, Iisalmi – Kuopio
– Radioaalloille hyvin sopivaa, tiukkaa svengimusaa, jossa tapahtuu sekä teksteissä että sävelmissä. Pentti Teräväinen / Radio Musa, Tampere

HARRI NUUTINEN
– Haitari soi ja laulu raikaa. Ilmari Aikio / Radio Inari

KUUKAUDEN LEVY / Marraskuu 2014
1. NIKO AHVONEN ­ – Pohjoinen soul (Turenki)
2. HECTOR – Hauras (Sony Music)
3. HARRI NUUTINEN  -­ Onnen kulkuri (omak.)
4. THE CHARADES – ­ All around the world with… (GTJ)
5. JERE IJÄS (Turenki)
6. MAMBA – Miehiä ja ihmisiä (Free Agent)
7. REINO NORDIN – Bongo Rock (Monsp)
8. MACO ­ – Tämä hetki (Turenki)