Uudet radioluvat jaettiin lokakuussa. Jako meni monien mielestä pahimpien skenaarioiden mukaan. Varsinaisia uusia hakijoita ei edes ilmaantunut, vaikka jaossa oli kiinnostavia ja taloudellisia mahdollisuuksia sisältäviä alueita. Niinpä luvat jaettiin niille, jotka parhaiten lobbasivat omaa etuaan.

Toimilupapäätös on täynnä kummallisuuksia, joita ei voi selittää muulla kuin virkamiesten yksisilmäisyydellä ja sinisilmäisyydellä. Useissa hakemuksissa virkamiehiä suorastaan vedätettiin, sillä hakemukset sisälsivät virheellistä ja jopa tahallisen valheellista tietoa. Kajaanin taajuutta hakenut Kevyt Kanava esimerkiksi väitti toimineensa jo alueella, mikä ei pitänyt paikkaansa. Nyt kysellään, onko ministeriö rikkonut radiotoiminnasta annettuja lakeja ja toimilupaehtoja.

Esimerkiksi Kuopion uuden taajuuden sai Järviradio, joka lähettää kaikkialla samaa alajärveläistä ohjelmistoa, eikä edes yritä aloittaa uutta toimitusta Kuopiossa. Samaa taajuutta haki iisalmelainen Radio Sandels, joka olisi selvästi savolainen vaihtoehto myös Kuopioon. Sandels on yksityinen, aidosti paikallinen toimija. Taajuuden menoa Järviradiolle ei voi ymmärtää, mutta eräiden arvioiden mukaan kyseessä oli uskonnollisten piirien, ”lestadiolaismafian” voitto. Järviradio lähettää runsaasti kirkonmenoja eli myy ohjelma-aikaa uskonnollisille piireille. Se lähettää myös eduskunnan täysistuntoja, mutta valtakunnan uutisia sieltä ei kuule.

Radio Kajaus sai nyt kovan kilpailijan, kun lupa vastoin kaikkia odotuksia annettiin lapualaiselle Kevyt Kanavalle, joka lähettää pääsääntöisesti Iskelmäradion ohjelmaa. Hannu Harju on luvannut, että Radio Kajaani tulee olemaan oikea paikallisradio, mikä jää nähtäväksi.

Hakuprosessin aikana monet osapuolet todistelivat, että Kainuun pienelle kuulijapotentiaalille ei ole tilaa uudelle iskelmätyyppiselle radiolle. Hakijoiden joukossa oli myös Oulun seudulla toimiva nuorisolle suunnattu Sea FM, mutta virkamiehet päättivät suuressa viisaudessaan antaa luvan iskelmälliselle Kevyt Kanavalle.

Nuorisolle suunnattu Spin FM sai luvan Turkuun ja Poriin, mikä on herättänyt ihmetystä alan sisällä. Joidenkin tietojen mukaan yritys olisi ollut lopettelemassa toimintaansa, mutta yllättäen aktivoitunut. Tamperelaisen Radio Musan passiivisuutta Turun luvan suhteen ihmeteltiin. Tamperelaiset eivät kuulemma kokeneet Turkua alueeksi, jossa voisivat menestyä.

Toimilupien jako muuttuu uuden tietoyhteiskuntakaari-kokonaisuuden myötä. Sieltä puuttuu kokonaan paikallisradion määritelmä, jota uudet paikallisradiot ovat ajaneet. Nyt valtakunnallisiksi kanaviksi määritellään yli 70 prosenttia suomalaisista tavoittavat kanavat. Muut ovat sitten alueellisia. Oman ohjelman osuutta ei vaadita lisää, mikä pitää paikallisradion määritelmän yhtä hämäränä kuin aikaisemmin. Varmaa on, että esimerkiksi SBS tulee jatkossakin väittämään Iskelmäradioita paikallisiksi kaksi kertaa päivässä kuultavan 30 minuutin paikallismakasiinin perusteella. Uudet paikallisradiot ovat vaatineet, että oman ohjelman osuuden tulisi olla vähintään 40 prosenttia.

Henkien ja lobbarien taisto jatkuu. Tilanne tulee muuttumaan myös ensi vaalien jälkeen, kun valta maassa todennäköisesti vaihtuu. Ainakin keskusta, sosialidemokraatit ja perussuomalaiset ovat antaneet lausuntoja oikean paikallisradiotoiminnan puolesta.

”Kaikki radiot, kaikki ohjelmat”

Ketjuradioiden hallitsema Radiomedia ja veronmaksajien omistama Yleisradio avasivat hiljattain radiot.fi-palvelun, jonne on koottu linkkien taakse iso joukko kaupallisia radioita ja ylen kanavat. Nettipalvelua mainostetaan kaiken kattavana teemalla kaikki radiot, kaikki ohjelmat. Niinpä onkin yllätys, että sivustolta ei löydy läheskään kaikkia radoita. Esimerkiksi edellä mainitut Musa, Sandels ja Sea FM puuttuvat palvelusta.

Voi olla, että puuttuvat myös jatkossa. Tavoittamani radioiden pomot totesivat, että Radiomedia on asettanut niin korkean osallistumismaksun, ettei uusilla radioilla ole mahdollisuuksia edes lähteä mukaan. SBS:n Leena Puntilan johtaman Radiomedian hallitus on määrännyt tasasuuruisen osallistumismaksun kaikille radioille, niiden koosta riippumatta. Eli kääpiöbudjetilla toimivat uudet radiot joutuisivat maksamaan saman verran kuin taloutensa vakiinnuttaneet mediatalojen radiot. Huh huh.

Saamieni tietojen mukaan uusien radioiden yhdistys on nostanut asiasta metelin. Yhtenä perusteena on veronmaksajien kustantaman Yleisradion leiriytyminen vain osaa toimialasta edustavan Radiomedian kanssa. Maallikkojärjellä ajatellen tuohon täytyy tulla muutos. Korkean osallistumismaksun perusteeksi ei käy sekään, että jotkut ovat neuvotelleet huonosti ja saaneet liian kalliin palvelun. Nähtäväksi jää.

Livetaajuudella oikeasti kaikki

Radiot.fi on oivallinen palvelu, mutta toisaalta kaikki radiot löytyvät jo muutenkin netistä. Ihan oikeasti KAIKKI suomalaiset radiot löytyvät nykyään livetaajuus.fi-sivustolta, jota ei ole markkinoitu juuri mitenkään. Palvelu toimii kaikilla testaamillani laitteilla, myös iPhonella, joka on ollut ongelmallinen muihin verrattuna.

Nettiradioiden kuuntelijaluvut ovat vielä marginaalisia, useimpien kohdalla ei puhuta edes tuhansista kuuntelijoista. FM-radio elää pitkään nimenomaan ula-aalloilla. Näköpiirissä ei ole, että esimerkiksi autojen radioiden tilalle alettaisiin asentaa pelkkiä nettipäätteitä. Onneksi kaikki radiot ovat varautuneet tulevaisuuteen hyvissä ajoin. Kanavan valinnan ratkaisee jatkossakin sisältö. Siitä lisää joskus toiste.

FM Pekka Aalto