Lieksalainen poprock-yhtye Masa Mainds saavutti viime vuonna neljännesvuosisadan kunnioitettavan iän ja nyt yhtyeeltä on ilmestynyt tyylikäs pitkäsoitto Romuisia tarinoita. Kaikki kappaleet ovat laulaja Matti Päiväpuron käsialaa ja loogista jatkoa yhtyeen aiemmalle tuotannolle.

Masa Mainds tunnetaan rokkaavasta soundistaan ja Päiväpuron persoonallisesta laulutyylistä. Mies laulaa tarvittaessa korkealta ja kovaa. Biisit taittuvat edelleen samoista sävellajeista kuin uran alkuvaiheissa.

Bändi on pysynyt koossa pidempään kuin moni muu yhtye. Rumpali Mika Tossavainen on ollut mukana alusta alkaen ja basisti Jarmo Hiesukin yli kymmenkunta vuotta. Kitaristina on bändissä myös joitain vuosia soittaneet Timo Nevalainen ja kosketintaiteilijana Olli Laakkonen. Matti Päiväpuron musiikillinen historia ulottuu paljon kauemmas.

masamainds

Musikaalisen perheen kasvatti ryhtyi tekemään omia kappaleita jo pikkupoikana, kun huomasi saavansa soittimista mielenkiintoisia ääniä. Kouluaikoina vaikutteet tulivat heavyn, glamrockin ja Hurriganesien suunnalta. Vuonna 1977 Matin bändi Starway menestyi Suosikin järjestämissä bändikisoissa ja päätyi Rock Rallye 77 -kokoelmalevylle. Ja sillä tiellä Masa on edelleenkin.

80-luvulla Matti Päiväpuro opiskeli luokanopettajaksi, mutta musiikki pysyi mukana kaiken aikaa. Aktiiviseksi levytys- ja keikkabändiksi Masa Mainds ryhtyi 90-luvulla, josta tahti on jatkunut tasaisena näihin päiviin asti. Yhtye on pitänyt linjansa, eikä ole lähtenyt haahuilemaan muotivirtausten mukana.

Matkan varrelle on mahtunut monenlaisia keikkapaikkoja ja yleisöjä. Matti muistelee yhtyeen joutuneen vain muutaman kerran soittamaan paikkaan, jossa yhtyeen tarjonta ja yleisön odotukset eivät kohtaa.

– Kerran meidät oli tilattu soittamaan Rovaniemelle, jossa pidettiin uistelutapahtumaa aivan keskustassa sillan kupeessa. Jotkut tulivat valittamaan, että vesistöstä lähtee kalat tuollaisella soitolla. Lopuksi saatiin kyllä komeat aploodit kappaleella Stairway to Heaven, mutta se saattoi johtua siitä, että se oli setin viimeinen biisi.

– Matkustimme Lieksasta Helsinkiin keikalle. Alettiin kasata kamoja, kunnes joku tuli ilmoittamaan, että paikka menee konkurssiin eikä keikkaa ole. No, palasimme sitten Pohjois-Karjalaan. Ei saatu edes polttoainerahoja.

Matti Päiväpuro on ahkera lauluntekijä. Hän on siinä mielessä poikkeuksellinen luovan työn tekijä, ettei tarvitse rauhaa ja hiljaisuutta biisiaihioita työstäessään. Yleensä työn alla on yhtä aikaa useampia kappaleita. Voi olla, että jatkossa lauluja syntyy myös muille artisteille.

Masa Mainds keikkailee säännöllisesti ympäri vuoden. Keikkoja on yhä useammin yksityistilaisuuksissa ja muissa juhlissa, sillä bändin vanhat fanit alkavat täyttää tasavuosia tai järjestävät muita juhliaan. Kaikilla bändin jäsenillä on erilaisia päivätöitä, joten keikkailu on hyvää vastapainoa arkiselle aherrukselle.

Matti Päiväpuro työskentelee rehtorina. Millaisia neuvoja olet antanut musiikkiuraa suunnitteleville nuorille?

– Suomessa markkinat ovat niin rajalliset, että jokaisen kannattaa hankkia itselleen kunnon koulutus ja myös päivätyö. Keikat ovat yleensä viikonloppuisin ja aikaa jää muuhunkin.

Katso myös Masa Maindsin nettisivut.

Masa Maindsin haastattelu: