Tanssikansan kestosuosikki Tapsa eli T T Purontaka on tehnyt jo pitkän uran musiikin parissa. Nyt häneltä on ilmestynyt laadukkaasti tuotettu Luotan huomiseen -albumi, joka on radioystävällinen ja slovaripainotteinen. Yhteistyökumppanina on ollut muiden muassa oma poika, musiikkialaa korkeakoulussa opiskeleva Jone Purontaka, joka on tuonut albumille tuoreita tuulahduksia. Jone opiskelee parhaillaan Espanjassa.

Tapsa Purontaka ei ole ollut mikään hannuhanhi. Miehen elämään ja uraan on mahtunut – vanhan sanonnan mukaan – vastoinkäymisiä enemmän kuin lääkäri määrää. Niinpä nyt puhutaan myös paljon syvällisempiä kuin monissa muissa tämän sarjan ohjelmissa.

Tapsa on kotoisin rikkinäisestä perheestä, jossa isä ajoi perheensä yön selkään ihmettelemään mihin nyt mentäisiin. Kouluaikana hänellä ei ollut juurikaan kerrottavaa, kun opettaja kyseli perheen yhteisistä riennoista. Tapsan pelasti musiikki, jonka pariin hän lähti laulamalla kuoroissa hengellistä musiikkia.

Teini-iässä kuvioon tuli punk ja muu rokki, kunnes bändiä ohjannut musiikkimies kysyi haluaisivatko pojat mahdollisesti jopa tienata tästä. Siitä lähti tanssi- ja iskelmämusiikin treenaus, joka johti Tapsan muun muassa säestämään legendaarista Topi Sorsakoskea. Keikat ja matkustaminen keikkabussisa Topin kanssa olivat musiikin korkeakoulua nuorille muusikoille.
ttpurontaka3
Soolouran myötä Purontaan keikkakalenterissa oli parhaimmillaan tai pahimmillaan yli 200 keikkaa vuodessa. Vauhti hyytyi yllättäen pahassa autokolarissa, jonka aiheuttamia vammoja kuntoutetaan säännöllisesti yhä edelleen, toistakymmentä vuotta rysäyksen jälkeen.

Eikä tässä kaikki. Viime vuonna Tapsa sai aivoinfarktin, josta onnekseen toipui niin, että ulkopuolinen ei huomaa mitään. – Eihän kaikki sairaudetkaan näy päälle, hän toteaa. Jos T T Purontaka vaikuttaa hyväkuntoiselta, niin se on paljolti jatkuvan kuntoutuksen ansiota.

Tapsa ei ole kaikesta huolimatta menettänyt uskoaan huomiseen. Omat lapset tukevat miehen uraa, ja hän kiistää, että kyseessä olisi lapsityövoiman hyväksikäyttö. – Kyllä he ovat kaikki jo aikuisia!

Luotan huomiseen -albumilta on julkaistu radio- ja DJ-soittoon seitsemän singleä, mikä taitaa olla Suomen ennätys. Pohjatyö on tehty ainakin hyvin, sillä kaikki kappaleet ovat käyneet radio- ja tanssilistoilla.

Katso Tapsan kotisivut ja tilaa albumi täältä.

KUUNTELE Purontaan haastattelu: