Maailmankuulun Mercury Records -levyfirman perustajiin 1940-kuulunut äänitealan pomo Irwin Steinberg on kuollut 94 vuoden ikäisenä Vermontissa USA:ssa.

Steinberg tuli Mercury Recordsin leipiin USA:n ilmavoimista ja auttoi firmaa nousemaan jaloilleen II maailmansodan jälkeisillä musiikkimarkkinoilla. Ja mikä parasta, Mercury Recordsin päämaja sijaitsi Steinbergin kotikaupungissa Chicagossa.

Mercury Recordsin ensimmäisten tähtien joukosta löytyivät muun muassa Frankie Laine, Patti Page, Vic Damone, Dinah Washington ja Sarah Vaughn. Firmalla oli lisäksi useita pikkumerkkejä omine tähtineen.

Mercury Records siirtyi eurooppalaiseen omistukseen 1960-luvun alussa ja 1970-luvun alussa osaksi suurta PolyGram-ääniteyhtymää. Steinberg nousi tuon mammutin pääjohtajaksi, hallituksen puheenjohtajaksi ja pysyi niissä tehtävissä yli 30 vuoden ajan.

PolyGram ja Universal Music Group sulautuivat 1999. Universal Music Group kuuluu äänitebisneksen nykyisiin jättiläisiin Sony Music Entertainmentin ja Warner Music Groupin kera. Niiden yhteen laskettu osuus maailman markkinoista on noin 80 prosenttia.