Tanssilava-, ravintola- ja hotellitoimintoihin tarvitaan kipeästi ja nopeasti päivityksiä.

Kaikki mainitut osa-alueet ovat tällä hetkellä haasteellisia liiketoiminnan vaihtoehtoja. Yleinen tilanne jo itsessään aiheuttaa karsimista juuri näiltä aloilta. Kun raha on tiukassa viihteestä ja huvitteluista on helppo karsia kulupuolta. Kuitenkin toisaalta: kansa haluaa aina leipää ja sirkushuveja.

Yhteisenä ehdottomana tavoitteena näille toimintamuodoille pitäisi olla alojen päivittäminen tähän päivään juuri tässä nyt ja heti.

Tanssilavoilla selviytyminen edellyttää ammattimaistumista. Vähissä ovat enää ne paikallisen maamiesseuran järjestämät tanssit, jotka pyörivät taloudellisesti hyvin, pitkäjänteisesti ja ammattimaisesti. Usean yhdistyksen tanssipaikan ohjelmavalinnat tuntuvat olevan kompromissejä ja kädenvääntöä. Annanpa periksi Niemisen omalle suosikkiesiintyjälle, niin saan läpi vaatimukseni omasta suosikkiesiintyjästä. Näin saadaan listalle koko johtokunnan jokaisen jäsenen omia suosikkeja. Tältä pohjalta kootaan joihinkin paikkoihin vielä tänä päivänäkin ohjelmapaketteja. Kuulinpa tuossa hiljakkoin perustelun esiintyjävalinnasta: – Otetaan tuo, niin kuin muistatte, kyseinen esiintyjä toimi todella hyvin vuoden 1994 juhannustansseissa.

Hoh hoijaa! Kysehän ei missään nimessä saa olla johtokunnan jäsenten suosikeista. Tanssilavan pitäisi palvella tanssijoita ja heidän tanssiharrastusta. Sitä kautta siitä on saatavissa taloudellisesti kannattavaa toimintaa.

Tässä ei tietenkään haeta mitään ikärasismi-näkemystä. Alalta löytyy rautaisia ikääntyneitä ammattilaisia, mutta varsinkin yhdistysmuodossa usean ikääntyneen yhteenliittymä ja päätöksenteko ei kaikissa tapauksissa saavuta onnistunutta tulosta. Tanssikausi on nykyisellään varsin lyhyt, joten harhalaukauksia ei saisi osua kohdalle. Oma vanhan suosikin mukana olo ilman tämän hetkistä suosiota pudottaa taatusti kävijäkeskiarvoa reilusti.

Yksi vaaran paikka tanssilavan ohjelmavalinnoille on se, että ohjelmahankinnat annetaan yhden ohjelmatoimiston harteille. Ohjelmatoimisto sitten syytää sekaan kaikkia sellaisia tähdyköitä ja menneen talven valssinvaltiaita, joita ei enää mihinkään muualle saada. Teepä siinä sitten tulosta tansseilla.

Päivitystarpeita on paljon muissakin toiminnoissa kuin esiintyjävalinnoissa. Tanssijat haluavat viihtyä siisteissä tiloissa, kahvilan pitää toimia ja järjestyksenvalvojien ja liikenteenohjaajienkin pitää osata nykyään jo puhua ja tervehtiä tansseihin tulijoita. Alkoholikulttuurikin on osittain jo muuttunut ja osittain muuttumassa tanssilavoilla. 1990-luvun alkupuolella oli tosi kova juttu, kun tanssilavalle saatiin keppanaa myyntiin. Nyt tuntuu monin paikoin, että on vähintään yhtä kova juttu, kun tanssipaikassa ei enää olekaan keppanaa myynnissä. Tässä mennään näköjään tällaisella 20 vuoden syklillä.

Lähivuosina toivottavasti viimeisetkin homeiset tanssipaikat saadaan karsittua pois käytöstä. Takavuosina oli jopa tanssipaikkoja, jossa tanssijat puikkelehtivat ämpäreiden lomitse, kun tanssilattialla oli parhaillaan kahdeksan(!) ämpäriä vuotokohtien kohdalla keräämässä katosta vuotavat vedet talteen. Ei ehkä parhaita tunnelman luojia. Muutamilla tanssipaikoillakin on jo selkeitä home- ja sisäilmaongelmia. Järjestäjän toiminta tällaisissa tiloissa on jopa asiakkaiden aliarvioimista ja suorastaan vastuutonta. Lähivuosina viranomaisten kanta todennäköisesti tiukentuu tällaisia toimijoita kohtaan.

Kokonaan toinen juttu on sitten ravintoloiden ja hotellien kiinteistöjen ongelmat. Suomesta löytyy lukuisia ongelmaisia matkailualan kiinteistöjä. Takavuosien legendaarisiakin hotelleja on tällä pois pelistä kiinteistöjen kosteus-, home- ja sisäilmaongelmien vuoksi. Onnistuneen liiketoiminnan yhtenä edellytyksenä on terveet ja turvalliset liiketilat. Lähtökohtainen vastuu on tietenkin kiinteistön omistajalla. Vuokralainen on hankalassa välikädessä, jos kiinteistön omistaja ei huolehdikaan kiinteistöstä, vaan jättää vuokralaisen oman onnensa nojaan. Mediassa on ollutkin paljon juttuja näistä erilaisista hotelli- ja majoitusrakennuksista. Valitettavan monen takaa löytyy venäläistä omistuspohjaa.

Se onkin jo sitten kokonaan eri jutun paikka.

Tarkkailemisiin!

TARKKAILIJA