Kaikki nuo OLAVI VIRRAN sukunimen taivutusvariaatiot olen jo nähnyt laulajan syntymän 100-vuotisjuhlintaa ennakoivissa konsertti-ilmoituksissa. Se sata vuottahan täyttyy 27.helmikuuta 2015.

On Virran tuomaa ja Virran viemää. Olavi Virran muistokonsertti ja muistelemme Olavi Virtaa. Se ja se solisti laulaa Olavi Virtaa. Uskoakseni tuon otsikoinnin alle sijoitetaan konserttituottajista riippuen perin monta tunnettua tai tuntemattomampaa miessolistin nimeä tulevana vuonna.

Kaikki barytoni-tenoriäänet omaavat, perinteistä tanssimusiikkia laulavat tai laulaneet, eri ikäiset miessolistithan ovat kuunnelleet Virran tulkintoja ja he kertovat myös Olan esikuvan merkityksen omalle lauluilmaisulleen. Kiusallisimmillaan se on johtanut vuosikymmenten mennen vaivaannuttaviin Virta-imitaatioihinkin

Jo ennen juhlavuotta Virran elämään pohjautuvia lauluntäyteisiä teatterituotantoja on nähty sekä kesäteattereiden että eri kaupunkien teattereiden ohjelmistoissa. Draaman vaatimusten mukaan sisällöt ovat usein painottuneet kuvauksiin Virran alkoholinkäytön liukastamasta elämän alamäestä.
Näytelmien onnistumisasteet ovat olleet suoraan verrannollisia pääosan esittäjän laulutaitoihin, kappalevalintoihin, käytettävissä olleen orkesterin osaamiseen ja siihen liittyneeseen sovittajan työhön.

Yksi kokoillan elokuvahankekin on muhinut jo pitkään. Käsikirjoitus on työstetty varsin valmiiksi mutta pullonkaulana on se alan ainainen ongelma…. rahoitus. Mutta ehkäpä näemme sen valkokankailla juhlavuonna.

Nyt on joulukuu ja monien Virta-aiheisten konserttien ennakkomainonta on jo käynnistynyt. Sisältöjen osalta oman kirjoituspöytäni paperipinoja ovat kasvattaneet yksi Virta-aiheinen cd-levy toteuttajina HT Swing Combo – mini big band Tampereelta laulusolistinaan Jari Pekkinen.
Sisältöjen osalta olen ollut sekä konsultoimassa että kirjoittamassa paria konserttihanketta.

Lähikuukausina saanemme kuulla miten nyt jo tiedossa olevat ja tulevat Virta-konserttien sisällöt rakentuvat. Nostetaanko esille Olan laulajan laadun kämmästyttävä monipuolisuus, hänen kansallinen tangokuninkuutensa tai kerrotaanko kuuntelijoille, että juuri meidän miehemme laulavat kuin Olavi Virta.
Sävelistä ja sanoista ei ole pulaa. Virran levytysten määrä on 601. Tanssilajien monipuolisuuden osalta Virta pyörähtelee aivan omassa yksinäisyydessään. Niiksi muutettuina hänen tuotantonsa näyttää tällaiselta: Fokseja 157, tangoja 137, valsseja 108, slow fokseja 58, bequineja 48, jenkkoja 18, hitaita valsseja 8, mamboja 7, bayoneja 7, evergreenejä englanniksi 7, calypsoja 5, cha chaata 4, samboja 4, rumbia 4, boleroja 2, bossa novia 1, polkkia 1, sikermiä 3 (Laula kanssamme (2), Mustalaisruhtinatar), joululauluja 1, laulelmia 4 ja marssi Kwai-joen silta.

Ainutkertainen Olavi Virta

Varmasti tulevissa konserteissa nostetaan esille Virran ainutkertaisuus suomalaisten ja ulkomaisten tangojen tulkitsijana. Edellä esitetty pieni tilasto kertoo sen, että tangot jäävät sinänsä vähemmistöön hänen rytmisesti monipuolisessa tuotannossaan. Esimerkiksi fokseja ja slow fokseja on yhteensä yli 200.

Virran ansaittu maine tangolaulajiemme esikuvana perustuu pääosin kahteen osaan hänen tangolevytyksiään. Kaikki 137 tangoa eivät olleet järisyttäviä tulkintoja. Maineen rakensivat lähinnä nämä unohtumattomat.

Vuosina 1956 ja -57 ääniraidoille taltioidut maailmanluokan tangot Estrelita, Hurmio, Illusion, La Cumparsita (Metro-tytöt), Mustasukkaisuus, Sinitaivas (Harmony Sisters), Tango Desiree ja Öiset kitarat.

Seuraava Virta-tangojen kansallinen muistomerkki rakennettiin Olan Scandiavuosina, 1960-luvun alkupuolella. Äänitystekniikka oli luonnollisesti kehittynyt sitten 1950-luvun, mutta aivan keskeinen rooli oli sekä sovittajana että levytyskapellimestarina toimineella Jaakko Salolla. Hänen sovittajan taidoillaan syntyi kansallisia tangohelmiä, joka jäivät kevyen musiikkimme historiaan. Kuinka saatoitkaan, Leirinuotiolla, Punaiset lehdet, Punatukkaiselle tytölleni, Sä et kyyneltä nää ja Yö kerran unhoa annoit.

Nuo mainitut sekä ulkomaiset että kotimaiset tangot rakensivat sen Virran tangokuningas- sekä tulkitsijamaineen, jota kenties eniten ensi vuonna juhlistetaan.
Kerrottua taustaa vasten lienee varsin odotettavaa, että ensi kesän Tangomarkkinoilla nähdään eri vuosikymmenten tangokuninkaiden kavalkadi Virta-konsertissa laulamassa mestarin keskeistä tuotantoa. Odotan mielenkiinnolla sovittajan/sovittajien nimiä, kapellimestarin nimeä ja säestävänj orkesterin koostumusta. Virran varjo lepää aika vaativana toteutuksen yllä.

Kulttuuritalon Virta-konsertti on esittäytynyt jo näyttävällä mainonnallaan: Eino Grön, Arja Koriseva ja Leif Lindeman. Kuulemme varmasti tangoja. Koska säestävänä orkesterina on monin tavoin maamme merkittävin alan kokoonpano Dallapé ja heidän johtajanaan sekä solistinaan Juha Hostikka, niin soisi heidän saavan mahdollisuuden tuoda esille myös Virran monipuolisuus. Konsertin juontaa Lenita Airisto.

Muutamaa päivää aikaisemmin Helsingin Musiikkitalossa nähdään estradilla Virran viemää -konsertin solistit ja säestäjät. Ykkössolisti on Sami Heinonen Kokkolasta. Häntä ja muita solisteja säestävä kokoonpano Cairo, on niin ikään Kokkolasta. Vierailevat solistit vievät konsertin sisällöin Virran ydintuotantoa laajemmalle. He ovat Milana, Jussi Raittinen, Remu & Jasmine. Mukana on myös tanssijoita. Juontajina ovat Janne Porkka ja Helena Ahti-Hallberg.

Virtaa joka tuutista

Miten eri televisiokanavat tai radiokanavat huomioivat Virran juhlavuoden? Tietoja alkaa varmasti tihkua ennen pitkää. Kuulemme ehkä erikoisohjelmia ja sitten tavanomaisempia Virta-koosteita.

Virta-ohjelmia ohjaavana arvostuksen raamina pitäisi tietysti olla se tosiasia, että tässä maassa on ikänsä osalta pitkälti toista miljoonaa ihmistä joille Virran ainutkertaisuus on itsestään selvyys.

Jaakko Salon arvon kevyen musiikkimme suurmiehenä tunnustavat kaikki alan ammattilaiset. Jakke heitti kerran ilmaan harkittavaksi tällaisen ajatusleikin: ”Entäpä, jos Olavi Virta olisikin ollut sankaritenori ja maamme ilmasto italialainen, niin miltähän Satumaa olisi kuulostanut hänet esikuvakseen mieltävien esittämänä?”

Pannaanpa levylautasille vaikkapa…. Virtaa.

HEIKKI KAHILA