Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Turun Ruissalossa juhlittiin Ruisrockia jo 46. kertaa. Sekä perjantaina että lauantaina loppuunmyyty tapahtuma oli tungokseen asti täynnä hyväntuulisia ihmisiä, hienoja keikkoja ja aurinkoa. Harvoin Ruisrockissa on kytisty sadetakissa ja tänäkin vuonna Suomen kesä sattui sopivasti juuri tälle viikonlopulle.

Väenpaljous loi tunnelmaa ja vuosi vuodelta yhä nuoremmat löytävät musiikkifestivaalit. Ensinäkemältä juhlijoiden keski-ikä näytti olevan noin 25 vuotta, mutta totuus saattoi olla toinen.

Minkä mahtavan idean Ruisrock lanseerasikaan jo viisi vuotta sitten: yli 70-vuotiaat pääsivät ilmaiseksi Ruisrockiin! Nuoret kuvittelevat keksineensä bailaamisen, seksin ja musiikin – ja ihmettelevät suureen ääneen tai ainakin kuiskuttelevat punastuksissaan kavereilleen, että mitä vanhukset tekevät festareilla – vaikka ihan samalla lailla mummojen, pappojen, äitien ja isien nuoruudessa on juhlittu ja tanssittu, todennäköisesti jopa kovempaa.

Hymy – se ei hyydy!

Nämä Ruissaloon saapuneet ikäihmiset näyttivät nuorille, mistä on kyse – kesä ja festarit ovat ilon juhlaa! Ei ole erikseen me ja ne, vaan olemme kaikki yhtä. Hymy huulilla, korvatulpat korvissa, auringolta suojaava hattu päässä ja limsapullo kourassa olisimme saaneet kaikki olla. Tuntuu yhtä aikaa kummalta ja ihanalta puhua vanhuksista, jotka ovat tulleet ilmaislipun innoittamana viettämään kesäpäiviä Ruissaloon – vaikka tosiasiassa joukossa saattoi olla myös sellaisia henkilöitä, jotka ovat rokanneet Turussa ensimmäisestä Ruisrockista lähtien vuonna 1970.

Vain elämää -televisiosarja on lienee lähentänyt sukupolvia, kun eri tyyppiset artistit ovat esittäneet toistensa kappaleita. Viikonlopun aikana Ruisrockissa nähtiin Vain elämää -sarjasta tuttuja artisteja, kuten Samuli Edelmann, Elastinen, Apulanta ja Kaija Koo. Kukakohan näistä veti ikähaarukaltaan monipuolisimman yleisön? Kuten Ruisrockin uutisoi, Lahja, 99, oli elämänsä ensimmäistä kertaa rock-festareilla ja tapasi Samuli Edelmannin pullakahvien äärellä.

Teksti ja kuva: Anne Teräväinen