Urbaaniin ja elektroniseen musiikkiin keskittynyt festivaali keräsi 17. – 18.7. Seinäjoelle 17 000 kävijää. Vuosittain yleisömääräänsä kasvattaneen festivaalin promoottorina toimii vasta 23-vuotias Tommi Mäki. Lavalla nähtiin niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin ykkösesiintyjiä.

Suomen kesäsää ei tänä vuonna ole aina festareita suosinut. Perjantaina saatiin vielä nauttia auringon paisteesta ja lämpöisestä säästä. Lavalla nähtiin avauspäivänä muun muassa Stig, Kasmir, Italobrothers, Mikael Gabriel ja Far East Movement. Tiukka aikataulu aiheutti välillä pieniä viivästyksiä, Kasmiria jouduttiin odottelemaan tovi pidempään roudauksen viivästyessä, mutta yleisön odotus palkittiin hienolla keikalla.

Isac Elliot* Isac in the City -kiertue järjestettiin festareista erillisinä tapahtumana, mutta festarilipuilla pääsi myös teinitähteä katsomaan. Yleisö oli ihan villinä, kun Isacin taustatanssijat marssivat lavalla. Siitä alkoikin koko tunnin shown kestänyt huuto. Itse taidan olla jo niin vanha, että en tätä fanitusta enää ymmärrä. 🙂 (Keikan aikana tajusin, että ikäni puolesta voisin olla Isacin äiti…)

Festaripäivän käynnisti pari tuntia myöhemmin Redrama, joka esiintyi bändin kanssa. Asa hurmasi yleisön muun muassa Avain-aikansa biiseillä. Juju & Hullut taas vastasivat festareiden yhdestä riehakkaimmista lavaesiintymisistä.

Pari viikkoa aiemmin paluun keikkalavoille Summer Up:ssa tehnyt Nikke Ankara nähtiin myös Seinäjoella. Asteen kanssa keikkaillut Ankara tuntui olevan otettu yleisön suosiosta, häntä oli odotettu takaisin. Spektin keikalla kuultiin, että hänen vanhempansa ovat pohjalaisia ja artisti sanoikin olevansa kuin kotonaan lakeuksilla.

Karri Koira ja Ruudolf kurvasivat paikalle keikka-aikansa jo alettua ja milläpä muullakaan kuin Jeepillä. Mukana nähtiin keikalla myös Aksim ja Särre. Teflon Brothers Heikki Kuulan johdolla aloitti keikkansa ”soundcheckillä”, miehet lauloivat Jari Sillanpään Sinä ansaitset kultaa -kappaleen. Sen jälkeen päästiinkiin teflareiden oman tuotannon pariin ja keikan loppupuolella yleisö rähähti, kun Maradona-biisin ensitahdit kaikuivat yössä.

Yksi illan odotetuimmista esiintyjistä, Tinie Tempah, ehti vetää vain reilun puolen tunnin keikan. Keikan alku myöhästyi jonkin verran ja yleisölle jäi epäselväksi, johtuiko keikan lyhyys siitä vai oliko keikka alun pitäenkin lyhyt. Tempahin jälkeen festarit päätti Pendulum DJ Set, jonka keikalta ei menoa ja meininkiä puuttunut.

Ensi vuonna festarit pidetään 15. – 16.7. Saa nähdä, valtaako festarit silloin isomman areenan kuin mikä nyt oli käytössä. Vuosittain kun yleisömäärä on kasvanut useammalla tuhannella.

Teksti ja kuvat: Mervi Ala-Prinkkilä