Laulaja Matti Esko on voittanut radioiden Kuukauden Levy -äänestyksen albumillaan Järvenpää – Pasila. Kakkoseksi äänestettiin Mitran esikoisalbumi Pronssia otti Maria Tyysterin albumi Suukko saa siivet.

Nyt äänestettiin samalla kertaa heinä- ja elokuun levyistä. Heinäkuussa levy-yhtiöt lomailivat, eikä pitkäsoittoja jaettu radioille niin, että niistä olisi syntynyt äänestettävää.

Pitkän linjan laulajaveteraani Matti Esko oli äänestyksen ylivoimainen ykkönen. Radioiden musiikkivastaavat kertovat löytäneensä albumilta runsaasti radiosoittoon soveltuvaa materiaalia. Matti Esko on pitänyt linjansa, ja samalla laajentanut sitä kohti kantria. Levy on saanut kriitikoilta lämpimän vastaanoton, se on miehen uran parhaita.

Albumilla musisoivat suomikantrin parhaat voimat kuten Olli ja Janne Haavisto, Ninni Poijärvi, Mika Kuokkanen, Pekka Gröhn ja Joni Leino. Mukana ovat myös laulajan omat muusikkotyttäret Kaisa ja Anna Eskonniemi. Lauluja ovat tehneet mm. Esa Eloranta, Topi Salmi ja Pekka Tiilikainen.

Matti Eskonniemi aloitti uransa jo 1960-luvun lopulla Oulussa. Hänen hovisäveltäjänään toimi muusikkokaveri Veikko Juntunen, joka loihti miehelle paljon laulettavaa. Matti Eskosta kehkeytyi luotettava keikkalaulaja 1970-luvulla. Varsinainen läpimurto tapahtui vuonna 1986 kappaleella Rekkamies, josta laulaja sai ikuisen, mutta mieluisen leiman.

Tässä musiikkitoimittajien kehuja suosikeilleen:


MATTI ESKO

– Iskelmään kallellaan oleva kantri uppoaa suomalaiseen sielunmaisemaan, mikä on saavutus sinänsä. Perinnetietoinen tuotanto saa pisteitä myös tanssittavuudesta. Levyllä jatkuu myös Eskonniemen perheen musiikillinen osaaminen. Matin ääni – se on marinoitunut vuosien mittaan täydelliseksi. Reijo Glad, Radio Sandels

– Juurihoitoa koko rahan edestä. Anssi Marttinen, Radio Vaasa

– Nyt oli Matti Eskon vuoro tarttua valtikkaan. Ja miten hän sen tekeekään! Kansainväliset mitat täyttävä kantrilevy toimisi myös englanniksi. Lisäpisteitä täysin uusista kappaleista, joissa on tarttumapintaa myös niille, jotka eivät tienneet rakastavansa kantria. Pentti Teräväinen, Radio Musa

MITRA

– Oulusta tuulee… Ilmari Aikio, Radio Inari

* KUUKAUDEN LEVY-kunniakirjat vuoden ajalta jaetaan Lavakauden päättäjäisissä sunnuntaina 13.9.2015 Tampereella, ravintola Hullussa Porossa.

KUUKAUDEN LEVY / Heinä-elokuu 2015

1. MATTI ESKO – Järvenpää – Pasila (Turenki)

2. MITRA – Mitra (Warner)

3. MARIA TYYSTER – Suukko saa siivet (Sony Music)

4. EMMA SALOKOSKI – Kiellettyjä asioita (Warner)

5. PALE AND THE ROOTS OF LOVE – Personal Contact (Presence)

6. RAJATON sings The Beatles (Plastinka)