Metsuroinnin, raivauksen ja maaperätutkimusten jälkeen pestataan vastaava mestari sekä ryhdytään pohja- ja perustustöihin.
samihietaniemi
Vastaava mestari on alan ammattilainen ja hän saattaa löytyä tuttavapiiristä tai tuttavapiirin kautta. Vastaavana työnjohtajana voi toimia ainoastaan henkilö, joka on suorittanut tehtävään soveltuvan rakennusalan korkeakoulututkinnon tai rakennusasetuksessa edellytetyn tutkinnon.

Esimerkkikohteen vastaava mestari, insinööri Sami Hietaniemi on rakentanut taloja jo pitkään ja tietää myös paikan päällä valettavan Passiivikivitalon erikoispiirteet. Tässä Sami Hietaniemi juttutuokiossa


viemarikaivuPohja- ja perustustyöt

Pohja- ja perustustöistä tehtiin sopimus tontin raivanneen Kuljetus-Ojakosken eli Jyrki Ojakosken kanssa. Ojakoskella on riittävästi kalustoa omasta takaa sekä kaivamiseen että kuljettamiseen, mikä helpotti ja nopeutti toimintaa. Kaikki tapahtui ajallaan. Töitä helpotti myös lauha ja kaunis syksy.

Talolle kaivetaan tarpeeksi syvät perustukset, jotta esimerkiksi routa eli maan jäätyminen ei pääse vaivaamaan. Maa-aineksia kaivetaan ja kuljetetaan pois, ja tilalle tuodaan oikeassa järjestyksessä suodatinkankaita sekä talonpohjaan tarvittavia erilaisia hiekka- ja soralajeja.

 

Räjäytystöitä

Vaikka maaperätutkimukset oli tehty, tuli vesi- ja viemäriputkien kaivuun yhteydessä yllättäen tontin reunalla kallio vastaan. Maaperätutkimushan tehdään yleensä talonpohjan alueelta. Räjäytystyöhön pestattiin Räjäytystyö U & M Pitkänen, jolla on pitkä kokemus alan töistä. Seuraavana haastattelussa Marko Pitkänen:
panostaja

Putkia Pirkanmaalta

Perustustöiden yhteydessä tontille asennetaan sadevesijärjestelmä sekä talon ulkopuolelta tulevat vesi- ja viemäriputket sekä tarkistuskaivot ja kaapeliputket. Eristelevyt asennetaan talon anturoiden alle tarpeeksi laajalle alueelle.

karikohtala

Perustustöissä tarvittavia muoviputkia ja maanrakennuskaivoja  sekä jätevesijärjestelmiä valmistetaan Pirkanmaalla muun muassa Jita Oy:ssä, joka oli mukana helmikuussa Tampereella Talvitiepäivät-messuilla. Tapasimme Jitan toimitusjohtajan Kari Kohtalan, joka kertoi Jitan tuotteista:

ojakoski

Jyrki Ojakosken tiimi paiski töitä tontilla ahkerasti, joten pohja- ja perustustyöt valmistuivat ajallaan, muutamassa viikossa. Tontille saapuivat tämän osuuden lopussa myös valumuotit eli triplot, joita tarvitaan anturoiden valutöissä.

Ojakoski hoiti myös tontin tasoituksen ja maisemoinnin, jonka jälkeen voitiin ryhtyä talon anturoiden valutöihin, kun talvi alkoi painaa päälle. Jyrki Ojakoski tavoitettiin mikrofonin ääreen.

Vastaavan mestarin Sami Hietaniemen nettisivut
Räjäytystyö U & M Pitkäsen nettisivut
Jätevesijärjestelmiä, muoviputkia ja kaivoja valmistaa Jita Oy
Kuljetus Ojakosken nettisivut