Tangokuningas Teuvo Oinas on voittanut paikallisradioiden Kuukauden Levy -äänestyksen 30-vuotisjuhla-albumillaan Suomalainen tango – Kuninkaana 30 vuotta. Kakkoseksi äänestettiin torniolaisen Mika Jefremoffin albumi Lemmen tuulet. Pronssia otti Ilkka Vainio esikoisalbumillaan Villi pyhäpoika.

Teuvo Oinas kruunattiin järjestyksessä toiseksi tangokuninkaaksi heinäkuussa 1986 Seinäjoella. 61-vuotias Oinas keikkailee aktiivisti oman Kiintotähti-orkesterinsa kanssa.

Uusi albumi esittelee Teuvo Oinaan myös lauluntekijänä. Hän on säveltäjänä neljässä ja sanoittajana kolmessa kappaleessa. Sovittajana on tangon ja tanssimusiikin taitaja Taisto Lunkka.

Suomalainen tango on Teuvo Oinaan kahdestoista albumi. Ennen laulu-uraansa Oinas työskenteli metsurina ja levyseppä-hitsaajana. Hän voitti 16-vuotiaana ruotsinsuomalaisten laulukilpailun ja päätti ryhtyä musiikkiuralle. Vuonna 1972 hän liittyi Pasi Kauniston yhtyeeseen, ja Pasi esitteli nuorukaisen Toivo Kärjelle, joka piti laulajasta, mutta kehotti ottamaan vielä lisää lauluoppia.

Kun YLE järjesti 2011 äänestyksen kaikkien aikojen suosituimmista tangokuninkaallisista, Teuvo Oinas sijoittui kolmanneksi Jari Sillanpään ja Arja Korisevan jälkeen. Menestys perustui täysin kenttätyöhön, sillä Oinas ei ole koskaan ollut varsinainen julkkis.

Tässä musiikkitoimittajien kehuja suosikeilleen:

TEUVO OINAS
– Levy on kunnianosoitus suomalaiselle perinteiselle tangolle, johon on ladattu suuret tunteet, sekä osa suomalaisen tangon historiaa. Sielukas ja ammattitaidolla tehty levy, jossa Teuvo Oinaan tangoääni on parhaimmillaan. Tämä levy johdattaa tanssilavoille ja sopii juroimmankin suomalaisen tunteiden tulkiksi. Suomalainen tango kuuluu lajissaan ”korvamatotangoihin”. Reijo Glad / Radio Sandels
– Uusia piisejä vanhalta konkarilta. Jussi Häkkilä / Radio Pooki
– Kun laulaja lähtee haastamaan lajinsa legendoja ja onnistuu siinä täydellisesti, niin takana täytyy olla kilometrejä ja elämänkokemusta. Teuvo Oinas laulaa upeasti, kuin jokainen laulu olisi omakohtaisesti eletty ja koettu. Kuunnelkaa esimerkiksi Kotiseutu Pohjolassa, joka koskettaa muitakin kuin lappilaisia. Pentti Teräväinen / Radio Musa

MIKA JEFREMOFF
Lemmen tuulet puhaltaa Torniosta. Ilmari Aikio / Radio Inari

KUUKAUDEN LEVY / Heinäkuu 2016
1. TEUVO OINAS – Suomalainen tango – Kuninkaana 30 vuotta (Gramofoni)
2. MIKA JEFREMOFF – Lemmen tuulet (omak.)
3. ILKKA VAINIO – Villi pyhäpoika (Warner)
4. AMADEUS LUNDBERG – Poika varjoiselta kujalta (Magnum)

  • KUUKAUDEN LEVY -voittajat vuoden ajalta palkitaan Lavakauden päättäjäisissä, jotka pidetään sunnuntaina 11.9.2016 klo 15 – 22 Tampereella, ravintola Hullussa Porossa.