Atlantin yli on ollut TV5:lle todellinen menestys. Ohjelmassa seurataan julkkiskaartin matkaa Lintu-nimisellä veneellä myrskyävällä valtamerellä.
Hjallis Harkimo tunnetaan kansanedustajana, liikemiehenä, jääkiekkovaikuttajana ja legendaarisena yksinpurjehtijana. Hänen johdollaan porukka matkaa Atlantin yli myrskyisällä ja joskus tyynellä merellä.
Julkkiskaartissa matkaa tekevät näyttelijä-juontaja Mikko Leppilampi, laulaja Tangokuningatar Arja Koriseva, jääkiekkolegenda Kimmo Timonen, juontaja ja entinen Miss Suomi Viivi Pumpanen, ja kokki sekä viinitilan isäntä Jyrki Sukula. Harkimon miehistöön kuuluu myös Hjalliksen poika Joel Harkimo sekä kaksi ammattipurjehtijaa, kuvausryhmää unohtamatta. Ohjelman TV5:lle on tuottanut Rabbit Films.
Ohjelman on leikattu todella kiinnostavaksi. Heti matkan alussa venekunta joutui myrskyyn ja osa kärsi ankarasta merisairaudesta. Ohjelmaa kanssani katsonut iäkkäämpi katsoja mietti, että kuinkahan väki selviää takaisin. No, ohjelma on kuvattu alkuvuodesta ja kaikki ovat onnellisesti takaisin maissa.
Atlantin yli tahkoaa viikko toisensa jälkeen nousevia katsojalukuja TV5:lle. Sarja tavoittaa viikossa jo noin 700 000 katsojaa ja se on peräti nelinkertaistanut ohjelmapaikkansa (sunnuntai klo 21) katsojaosuuden.
– Atlantin yli on ainutlaatuisuudessaan selkeästi tv-syksyn kiinnostavin puheenaihe. Olemme saaneet ohjelmasta todellisen positiivisen palautteen vyöryn katsojilta, TV5:n omistavan Discovery Networksin ohjelmajohtaja Katja Santala sanoo.

Meri lumoaa


Rakastan merta ja kun ennakkotieto tästä ohjelmasta tuli, merkitsin kalenteriini pressipäivän, koska halusin ehdottomasti paikalle. No, kuinka ollakaan, pressitilaisuus oli paikassa, johon mentiin pienellä veneellä. Kun liikkuu kahden kyynärsauvan avulla, meno pieneen veneeseen ei onnistu ilman useamman ihmisen apua, joten tilaisuus jäi väliin ja jutusta tuli erilainen kuin tarkoitus. Eli se on kirjoitettu tv:stä välittyvän tunnelman perusteella.
Olemme saaneet lukea Arja Korisevan vakavasta sairaudesta, ja ehkä hänen lähtönsä tälle vaativalle reissulle oli monelle yllätys. Arja on lumonnut tv-katsojan jos toisenkin reippaudellaan, heittäytymisellään ja avoimuudellaan. Kun hän aikanaan palasi julkisuuteen uudessa lookissaan, hän näytti upealta. Hatunnosto Hjallikselle, joka kameroiden edessä julisti kuinka hyvännäköinen Arja on veneilyn vaatimassa vaatetuksessaan ja ilman meikkiä. Hän puki monen katsojan ajatukset sanoiksi. Ottaen huomioon senkin, että paikalla on hieman nuorempi Miss Suomi, Arja näyttää upealta.

Mietityttää

Jos on itse ollut Atlantilla trooppisessa myrskyssä, niin osaa kuvitella jotenkin, miltä maakravuilta tuntuu, kun laiva keinuu aalloilla. Lintu on pieni paatti, kun ottaa huomioon, että siihen majoittuu useaksi viikoksi 13 ihmistä ja kajuutan katossa roikkuu verkoissa erilaisia elintarvikkeita, juureksia hedelmiä ym. Siellä tuoksuu, vai sanotaanko suoraan, että haisee niin sipuli kuin ihmisen eritteet sulassa sovussa. Jokaisen on sopeuduttava ja ohjelmassa korostetaankin, että kaikki tekevät kaikkea. Tangokuningatar on kuvattu pesemässä vessaa hymyssä suin.
On myös näytetty tilanteita, jossa meri on tyyni, joudutaan matkaamaan koneen avulla eli bensaa kuluu. Vettä juomakelpoiseksi tekevä tankki hajoaa, on vuotoja ja vettä säännöstellään. Kimmo Timonen ihmettelikin ääneen samaa kuin ehkä joku katsojakin, kumpi on tärkeämpää ihmisen selviämiselle, vesi vai ruoka. Ohjelman esittelyjaksossa kun päädyttiin vähentämään mukaan otettavan pulloveden määrää.
Toinen asia, mikä jotain muutakin katsojaa kuin jutun kirjoittajaa saattaa mietityttää, eli onko tarpeellista alkumatkasta valmistaa porukalle joka aterialle monimutkaisia gourmet-aterioita, joiden valmistamisen kuluttaa vähäisiä kaasuvarastoja, kun kuitenkin joudutaan tilanteeseen, jossa kaasu loppuu ja lämpimiä aterioita joudutaan säännöstelemään.

Elämyksien elämys
Ohjelma on erilainen kuin moni muu tositv-juttu jossa samat naamat tekevät ties mitä temppuja. Sujuu ohjelmasarjan loppuosa sitten miten sujuu, niin varmaa on, että ainutlaatuinen elämys matka on jokaiselle maakravulle ja yksikään heistä ei enää koskaan tule sanomaan lautalla Tukholmaan tai Tallinnaan matkatessaan, tuulen ollessa jotain 25 metriä sekunnissa että onpa myrsky. He tietävät mitä todellinen myrsky tarkoittaa.

Anita Andersson