Rock´n´Rollin varhainen arkkitehti, rhythm and bluesin ja rock´n´rollin suuriin pioneereihin ja esikuviin kuulunut laulaja-pianisti-säveltäjä Antoine ”Fats” Domino Jr poistui joukoista tiistaina kotonaan New Orleansissa. Hän oli 89 vuoden ikäinen.

Elvis Presley, The Beatles, Beach Boys, Buddy Holly, Randy Newman ja kymmenet muut tunnetut artistit ovat kehuneet Fats Dominon merkitystä. Elvis totesi sen suoraan: – Fats Domino on rock´n´rollin todellinen kuningas. Domino itse kuittasi saamansa kehut mm. tekemällä oman version The Beatlesin hitistä Lady Madonna.

Dominon vaikutus oli suurimmillaan 1950- ja 1960-luvulla. Hän murtautui tuolloin myös valkoisen yleisön suosioon. Chuck Berry, Little Richard ja muutamat muut värilliset rock´n´roll -artistit tekivät saman tempun, mutta vasta Fats Dominon jälkeen.

Fats Domino ei ollut Elviksen, Little Richardin tai Chuck Berryn kaltainen riikinkukko, vaan istui vakaasti pianonsa takana. Hän oli lihava ja hurjimmillaankin varsin leppoisa herrasmies. Hänen hittejään olivat mm. Blue Monday, I´m in love again, Red sails in the Sunset, I´m Ready ja Walkin to New Orleans.

Muusikon poika ikuisti uransa aikana yli viisikymmentä USA:n Top 20 rhythm and blues – listalle noussutta biisiä, joista peräti 38 löysi tiensä myös USA:n Pop Top 40 -listalle. Kaudella 1950-1962 hänen äänitteitään ostettiin USA:ssa yli 65 miljoonaa kappaletta. Joukkoon mahtui järisyttäneitä menestyksiä, kuten Blueberry Hill, Ain´t that a shame ja I´m Walkin.

Dominon vuonna 1949 ilmestynyt levytys The Fat Man on monissa arvioissa yksi historian ensimmäisistä rock´n´roll -äänitteistä. Samaan hengenvetoon mainitaan useasti Good Rockin Tonight (Wynonie Harris, 1947) ja Rocket 88 (Jackie Brenston & Ike Turner, 1951). HELO

Jaa