Paikallisradioiden Kuukauden Levyksi on valittu Mikko Alatalon 10 CD:n juhlakokoelma Suomalainen reissupoika. Kakkoseksi tuli Vesterinen yhtyeineen ja Meissä asuu elämä. Pronssia otti Kaija Koon Taipumaton.

Äskettäin 70 vuotta täyttänyt Mikko Alatalo on koonnut pitkän uransa tärkeimmistä lauluista massiivisen 10 CD-levyn paketin, joka on jaettu erilaisiin teemoihin. Vuosikymmenten varrella syntyneet kappaleet on masteroitu uudelleen, ja koko paketti kuulostaa soundimaailmaltaan yhtenäiseltä ja täyteläiseltä. Oman osuutensa ovat saaneet Siirtomaasuomi- ja lähiölaulut, Alatalon kantrilevytykset, lastenlaulut, duetot, kupletit, balladit jne. Alatalon ja hänen aisaparinsa Harri Rinteen ansioluettelo suomalaisessa kevyessä musiikissa on niin mittava, että parivaljakkoa voi syystäkin pitää Toivo Kärjen ja Reino Helismaan työn jatkajina.

Suomalainen reissupoika -kokoelma on kerännyt kehuja kriitikoilta ja musiikkitoimittajilta. 10 CD:n boksi jo sinänsä on suoratoistokuuntelun aikana kulttuuriteko, jollaiseen isot levy-yhtiöt eivät ole ryhtyneet esimerkiksi edesmenneiden legendojen kohdalla. Suomessa on edelleen lähes joka taloudessa ja autossa CD-soittimia, mutta niiden käyttäjiä ei juurikaan palvella kuin erikoisliikkeissä. Esimerkiksi Alatalon kuuntelijat eivät ole Spotifyn poppikoneiden innokkaimpia käyttäjiä.

Mikko Alatalo on ollut viime aikoina paljon esillä eri medioissa. Vapunaattona Yle-TV esitti yli kolmen tunnin suoran erikoislähetyksen syntymäpäiväsankarin kunniaksi. Musiikkikriitikko Arto Pajukallio kirjoitti levyboksista koko sivun jutun Helsingin Sanomiin. Paikallisradioissa pyörii parhaillaan 40-osainen radiosarja Mikko Alatalo – joviaali ilmiö.

Tässä musiikkitoimittajien kehuja suosikeilleen:

MIKKO ALATALO

– Kuukauden Levyn valinta oli nyt todella helppo. Muita vaihtoehtoja ei tullut edes mieleen. Kansantaiteilija Alatalo on piirtänyt lähtemättömän jäljen suomalaisten sydämiin. Reijo Glad, Radio Sandels

– Mikko Alatalo on ystävänsä Harri Rinteen kanssa kirjoittanut lauluihinsa suurten ikäluokkien yhteisen tarinan. Samalla lailla Kalle Päätalo kirjoitti kirjoihinsa sotasukupolven tarinan, joka siirtyy myös tuleville sukupolville. Alatalon tuotannossa riittää tutkittavaa. Pentti Teräväinen, Radio Musa

VESTERINEN YHTYEINEEN

– Loistava livebändi linkoaa myös radiohittejä, niin myös uudella albumilla. Anssi Marttinen, Radio Vaasa

KUUKAUDEN LEVY / Huhtikuu 2021

  1. MIKKO ALATALO – Suomalainen reissupoika (Busola)
  2. VESTERINEN YHTYEINEEN – Meissä asuu elämä (Universal)
  3. KAIJA KOO – Taipumaton (Warner)