Ilja Tepon esikoisalbumi Onnen osakkeita ja The Valkyrians-yhtyeen Monsterpiece on valittu paikallisradioiden Kuukauden Levyiksi. Pronssille äänestettiin Erja Lyytisen uutuus Waiting For The Daylight. – Jälleen osoitus siitä, että radioissa soitetaan muutakin kuin TV:stä tuttujen laulajien valtavirtapoppia, toteaa äänestyksen järjestäjä Pentti Teräväinen.

Laulaja-lauluntekijä Ilja Teppo avaa soololevyuransa ehkä yllättävänkin vakavamielisellä materiaalilla. Legendaarisen Jaakko Tepon pojalta voitiin odottaa humoristista musiikkia, mutta sitä hän teki jo Kaukolasipartio-yhtyeessä. Nyt kuullaankin kunniahimoista, oivaltavaa lyriikkaa ja kiinnostavia sävellyksiä, jotka on toteutettu laadukkaasti.

Kaukolasipartion perintö kuuluu toki avausraidalla Laulu suomalaisista, jossa Teppo kierrättää suomi-iskelmän kuvastoa, mutta ei kuitenkaan ns. kieli poskessa. Iljan muissa teksteissä aukeaa nelikymppisen miehen maailma, jossa eletään parisuhdetta ja elämän ruuhkavuosia.

The Valkyrians aloitti jo 2000-luvun alussa varsin poikkeuksellisella rocksteady/ska/reggae-musiikilla, joka ammentaa tyylinsä Karibian suunnalta. Bändi on palkittu moneen kertaan alan ammattilaisten piirissa, muun muassa Rumba-lehden Vuoden 2006 tanssittaja -tittelillä.

Tässä musiikkitoimittajien kehuja suosikeilleen:

ILJA TEPPO

– Ilja Teposta on kasvanut uuden tyylin musiikintekijä. Lauluissa on rikkomatonta herkkyytä eikä ”omenakaan” ole kauaksi kotipuusta pudonnut. Hyvä ja monipuolinen levykokonaisuus. Reijo Glad, Radio Sandels

– Ilja Teppo on taitava sukupolvensa tulkki, mutta levyn tarinat aukeavat muillekin. Iljassa on ainesta koko kansan reissumieheksi. Albumilta löytyy useita hittejä radiosoittoon ja kokonaisuus toimii myös keskittyneessä kuuntelussa. Pentti Teräväinen, Radio Musa

THE VALKYRIANS

– Loistava ska-reggae-rocksteady bändi The Valkyrians on tehnyt uuden albumin pitkän odotuksen jälkeen, edellinen levy tuli 2015. Livenä bändi on täyttä rautaa ja uudessa levyssäkään ei ole moitittavaa. Anssi Marttinen, Radio Vaasa

– The Valkyrians -yhtyeen Monsterpiece on letkeän aurinkoinen ja piristävä uutuus. Cayoodle, Mr Train ja Careless Whistler ovat hyviä raitoja tutustua levyyn. Reggaeta? Rautalankaa? Useita tyylejä onnistutaan sekoittamaan keinuttavaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Viihdyttävää ja virkistävää pimenevään vuodenaikaan. Marcos Kuusijärvi, Finnradio

ERJA LYYTINEN

– Päivänvalo Pohjoisessa on nyt kuutisen tuntia, pidempää valon loistetta odotellessa kuunnellaan Lyytistä. Ilmari Aikio, Radio Inari

KUUKAUDEN LEVY / Lokakuu 2022

1. ILJA TEPPO – Onnen osakkeita (Emsalö)

THE VALKYRIANS – Monsterpiece (Stupido)

3. ERJA LYYTINEN – Waiting For The Daylight (Tuohi)

4. VILLE LEPPÄNEN & KÄYTETYT MIEHET- Mekastustie (Emsalö)

5. JUHA KANSA & ETELÄN TAHDIT – Rytmivärinää (Rockadillo)