Suomen ja Viron Elvis-fanklubit juhlivat Kuninkaan syntymän 80-vuotispäivää lauantaina 10.1.2015 Tallinnassa, Massimo-klubilla. Esiintymislavalle nousi nippu alan musiikin tulkitsijoita. Paikalla oli myös kolme TV-ryhmää. Hitit!-toimituskin otti osaa kemuihin.

Suomen fanlubi oli järjestänyt ryhmämatkan Tallinnaan, mutta se oli jo hyvissä ajoin myyty loppuun. Omatoimisesti varaten onnistuimme saamaan aivan samanlaisen paketin. Reissu alkoi siis Länsisatamasta yhtä matkaa fanklubilaisten kanssa.Laivamatkan ja majoittumisen jälkeen porukka hajaantui kuka mihinkin, shoppailemaan, pubiin tai saunaan.

Ja rokki soi!

Suomen epämääräisiin ja myöhäisiin esiintymisajankohtiin tottuneiden kannattaa pistää merkille, että esimerkiksi Tallinnassa aikataulut pitävät. Kun bileiden imoitetaan alkavan klo 20, ne myös alkavat silloin.
ivolinna
Illan avausartisti oli rocklegenda Ivo Linna, mahtavaääninen karpaasi, joka hallitsee kaikki tyylilajit. Illan teeman mukaisesti hänkin keskittyi Elviksen musiikkiin. Linna olisi ollut itseoikeutetusti illan pääesiintyjä, mutta hän kiirehti vielä toiselle keikalle samana iltana.

Rutinoitunut laulaja tapasi säestysbändin Boogie Companyn lavalla eli mitään treenejä ei ehditty pitää. Onneksi ammattimiehet olivat tutun materiaalin parissa. Todennäköisesti pienessä maassa kaikki muusikot tuntevat toisensa ja jokainen tuntee Ivo Linnan. Onhan hän mies, joka lauloi Viron vapaaksi mm. Eestlane olen ja eestlaseks jään – kappaleella.

 

SAMSUNG CSC

Panimme toki merkille, että hän ei laula Elvistä kaiken aikaa, sillä lunttilaput olivat mukana. Hienoa nähdä ja kuulla, että virolaisen musiikin legenda on rautaisessa laulukunnossa.

Virolainen Boogie Company osoittautui omassa setissään todella taitavaksi ja tyylitajuiseksi ryhmäksi. Huomio kiinnittyi erityisesti laulavaan kontrabasisti Andrus Kasesaluun, joka on olemukseltaan lähellä tangokuningas Kyösti Mäkimattilaa, joka myös rokkaa Varjokuva-bändissään.

Juomatarjoilu jumissa

SAMSUNG CSCRusty Roadersin ja naissolistin johdolla meininki jatkui maukkaana, mutta kuitenkin hillitysti. Osasyy tähän oli se, että lopultakin Tallinnasta löytyi ravintola, jossa alkoholia oli suorastaan vaikea saada. Massimon johto ei ollut jostain syystä osannut varautua siihen, että noin 300 Elvis-fania haluaisi vetää lärvit tai vähintään muutamat lauantai-iltana Kuninkaan synttärien kunniaksi.

Henkilökunnan vähäisen määrän ja kokemattomuuden takia talo menetti illan aikana tuhansien eurojen myynnin. Olutta joutui vartomaan baaritiskillä kolme varttia, pöydissä ehkä pidempäänkin. Kuitenkin samaan aikaan tarjoilija saattoi kiikuttaa muutamia laseja pöydistä keittiöön.

Illan ainoa Elvis-imitointia koettanut kaveri oli virolainen nahkapukurokkari Ralf Lainevool. Hän esitti materiaalia Elviksen vuoden 1968 comebackshowsta. Esitys oli ihan kohtuullinen, mutta ei pärjännyt alkuunkaan suomalaisen Aronin alias Juha Leppäsen taiturointiin verrattuna. Aron oli samaan aikaan juhlistamassa Elviksen syntymäpäivää toisaalla.

Vesku viimeisteli

SAMSUNG CSCAgentsien keulilla laulava Vesa Haaja räjäytti sitten potin. Veskuhan on täysverinen rock’n roll-laulaja ja karismaattinen lavaesiintyjä. Eipä olisi uskonut, että hän kohtasi säestysbändinsä Boogie Companyn vasta lavalla, mikä selvisi vasta jälkeenpäin.  Veljeskansojen rock-yhteistyö toimi tarkasti ja mukaansatempaavasti. Täydellä tanssilattialla nähtiin taitavaa jiveä, rokkausta ja lindy hoppia. Elvis-fanit ovat syventäneet harrastustaan siis myös tällä saralla. Juhlatalon täytti lämmin tunnelma ja hyvä fiilis.

Juhlinnan keskellä kiteytyi, että Elviksen merkitys koko nuorisokulttuurin kehitykselle on ollut ja on yhä edelleen aivan ratkaiseva. Yleisön joukossa ikäkirjo oli lapsista Elviksen ikätovereihin saakka. Elviksen musiikki yhdistää sukupolvia. Vaikka uusia yrittäjiä tulee kaiken aikaa, Elvis merkkipaalutti sellaiset askelmerkit, että paremmaksi on vaikea ellei mahdoton pistää. Allekirjoittaneen henkilökohtainen ikisuosikki mestarin tuotannosta on Jailhouse Rock, biisi johon ei kyllästy koskaan.

Elviksen juhlavuosi jatkuu lauantaina 21. helmikuuta Rosendahlissa Tampereella, kun Suomen Elvis-fanklubi juhlii 30-vuotista taivaltaan. Illan pääesiintyjäksi saapuu itse Eero Raittinen, joka aloitti musiikkiuransa jo 50-luvulla. Lavalla nähdään myös Vesa Haaja & Whistle Bait. Ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen tapahtuma!

Teksti: Pentti Teräväinen
Kuvat: Suomen Elvis-fanklubi & PT