Saija Tuupanen valloitti tv-katsojat vuoden 2003 Tangomarkkinoilla sensuellilla tulkinnallaan Sulle silmäni annan. Kesällä tuli kuluneeksi 11 vuotta hetkestä, jolloin tämä 20-vuotias maalaistyttö kruunattiin Seinäjoella Tangokuningattareksi.

– Kaikki kävi silloin niin nopeasti. Ennen kuin tajusinkaan, taivastelin lavalla kruunu päässä.

Edessä oli uusi elämä, johon sisältyi paljon uuden opettelemista.

– Keikoille oli lähdettävä eri puolella Suomea. Se hirvitti, sillä enhän ollut edes ajanut autolla Joensuuta kauempana.

Kiltin luonteensa mukaisesti Tuupanen vastaanotti kaikki hänelle tarjotut työt. Toinen yllättävä asia oli mediajulkisuus. Hänestä piirtynyt henkilökuva ei tuntunut omalta.

– Joskus kauppaan mennessä hävetti huomata, että olin taas lööpeissä. Kasvot olivat minun, mutta en tunnistanut henkilöä, josta jutussa kirjoitettiin.

Verratessaan tilannettaan esimerkiksi tänä kesänä valittuihin tangokuninkaallisiin Maria Tyysteriin tai Teemu Roivaiseen, näkee Saija heidän tilanteen erilaisena.

– He ovat huomattavasti kokeneempia siinä missä minä olin ihan raakile. Mutta meidän jokaisen on kuljettava omat polkumme. Itse kävin kaiken läpi kantapään ja itkujen kautta.

Lopulta Saija päätti keskittyä ensisijaisesti työhönsä.

– Tänään ihmiset ovat onneksi löytäneet minut työni kautta eikä lehtien palstoilta.

Uusia tangokuninkaallisia valitaan yhä vuosittain, mutta entistä harvemmista tulee viihteen kiintotähtiä. Korkeimmalle jalustalle Tangomarkkinoiden historiasta Saija haluaa korottaa Arja Korisevan ja Jari Sillanpään.

– Mielestäni me muut olemme heidän jälkeen melko samalla viivalla. Meillä kaikilla on se sama mahdollisuus, mutta jatko on hyvin monesta asiasta kiinni.

Saija seisoo tanakasti perinteisen tanssimusiikin lipun alla, eikä ole halunnut alkaa esittämään esimerkiksi trendikästä popiskelmää.

– Perinteinen tanssimusiikki on elättänyt minut jo yli 11 vuotta. Täytyy vain uskoa itseensä ja luottaa siihen, mikä tuntuu oikealta – vaikkakin tämän aika onkin meille 2000-luvulla aloittaneille artisteille vaikea.

– Yleisölle ei tänä päivänä riitä se, että käyt vain lavalla laulamassa ja lähdet pois. Vuorovaikutusta on oltava. Yleisöä on mentävä lähelle, puhuttava ihmisille ja oltava heidän kanssaan. Kun laulut elää tunteella läpi, niistä muotoutuu ihan erilaisia.

Toisena tärkeänä asiana Saija painottaa sosiaalisen median asemaa.

– Sehän on tämän päivän juttu, jonka myötä on mahdollista itse markkinoida itseään.

Saija Tuupasen uran kolmas pitkäsoitto On onni siinä julkaistiin lokakuussa. Uuden musiikkinsa hän luonnehtii edustavan tämän hetken ominta itseään.

– Se on musiikkia, mitä fanikuntani on minulta toivonut. Laulut ovat tulleet heille tutuksi keikoilta. Valssi Sieluni soitto ja hidas beat Herkästi syttyvä ovat erittäin rakkaita minullekin.

Viime aikoina Saija on yhdistänyt musiikillisen voimansa tangokuninkaallisen Tommi Soidinmäen kanssa. Tänä syksynä he ovat toteuttaneet yhteisen konserttikiertueen, joka kantaa nimeä Onnemme kyyneleet. Samoihin aikoihin he julkaisivat dueton Myrskyn jälkeen kirkastuu. Loppukesästä heidät nähtiin myös Keski-Suomessa Kuikassa Ränssin Kievarin Yes sir alkaa soittaa –musikaalissa nuorena lemmenparina.

– Meillä on yhteinen sävel ja on ollut kiva tehdä töitä yhdessä, Saija kertoo.

Entä mitä tärkeää on vielä saavuttamatta?

– Toivoisin, että saan tehdä tätä työtä jatkossakin yhtä monipuolisesti. Teattereiden osalta toivoisin saavani jonkin unelmaroolin. Myös oma joululevy on ollut pitkäaikainen haaveeni. Joulumusiikki on niin lähellä sydäntäni.

PETRI TUUNAINEN