Suomen ykkösbändeihin kuuluva on julkaissut uransa 20. pitkäsoittolevyn Hyvässä ja pahassa. Yön alkuperäisjäsen Olli Lindholm vaikuttaa varsin tyytyväiseltä uuteen albumiin.

Albumilta on löytynyt jo kaksi radiosoittolistojen ykköseksi noussutta kappaletta eli vastaanotto on ollut tosi hyvä myös kentällä. Stina Girsin kanssa laulettu Jään sun viereen nousi lokakuussa Radio Top 20 -listan soitetuimmaksi. Nimibiisi kävi ykkösenä jo aiemmin.

Levyntekoleiri Espanjassa

Uutta albumia tehtiin kaikessa rauhassa Yön kosketinsoittajien ja levyn tuottajien Mikko Kangasjärven ja Jari Latomaan kanssa studiossa Espanjan auringon alla. Kännykät eivät toimineet, eikä netissä käyty, joten miehet keskittyivät täysillä materiaalin työstämiseen.

Useiden kymmenien laulujen joukosta Olli Lindholm valitsi mukaan mieluisimmat, ja lopulta jäljellä oli 18 kappaletta, joista albumille päätyi 12. Yleisilme on aiempaa kevyempi, kun kaikkia raitoja ei täytetty. Kaikki kappaleet voidaan tarvittaessa soittaa myös triolla.

Murheellisten laulujen tulkki

Yö tunnetaan murheellisten laulujen maan kuningasbändinä, jolle tarjotaan murheellisia lauluja. Olli myöntää, että murheellisten laulujen tekeminen, levyttäminen ja esittäminen on melkoisen raskasta puuhaa. Keikkatilanteessa tunnelmaa kuitenkin kevennetään välispiikeillä. Tällaiset laulut ovat Yön oma juttu, eikä Olli voisi kuvitella itseään hauskojen rallien laulajaksi. Uudistumista vaaditaan, mutta samaan aikaan yhtyeen pitäisi kuulostaa itseltään.

Syksyn konserttikiertueella Yö soitti Varietee-esikoisalbuminsa alusta loppuun. Tässä ilmeni hieman ongelmia, sillä levyn tekivät ensikertalaiset, innokkaat rokkarit. Nyt lavalla ovat 30 vuotta vanhemmat ammattimuusikot, joten joidenkin kappaleiden tempoja on pitänyt hidastaa. Myös keikkamaasto on muuttunut Yön alkuajoista; paikat ja keikat ovat vähentyneet, mutta Yö on selvinnyt muutoksesta hyvin. Keikkoja on vähemmän, mutta isommissa paikoissa. Olli Lindholm on huolestunut Lapin viihdekeskusten tulevaisuudesta ja niiden ohjelmatarjonnasta; kun firmat ovat vähentäneet edustuskulujaan, kansalaisia pitäisi houkutella edullisemmilla hinnoilla.

Onnellisia sattumuksia

Kun puhumme Yön ja Ollin ”brändin” rakentumisesta, Olli toteaa sattumalla olleen usein osuutensa.

– Mutta vain sellaisille sattuu ja tapahtuu, jotka tekevät paljon. Ei sieltä kotoa tulla hakemaan, Olli toteaa. Yksi onnellinen sattuma oli sanoittajalegenda Vexi Salmeen tutustuminen, joka johti ystävyyteen ja moniin levytyksiin.

Alkaneen talvikauden aikana Olli Lindholmia työllistävät lukuisat konsertit Yön ja muiden artistien kanssa. Hän on myös yksi Voice Of Finland -laulukisan valmentajista ja kehuu tätä pestiä todella innostavaksi, myös verrattuna tuomarointiin, jota hän kokeili Idolsin vierailijana.

Olli Lindholm on saavuttanut kaiken mitä kevyen musiikin saralla tässä maassa voi saavuttaa. Keväällä viisikymppisiään viettänyt liikunnallinen mies suunnittelee tulevaisuutta pitkälle eteenpäin, eikä tahtia ole aikomus hidastaa. Parin vuoden päässä siintävät Yön 35-vuotisjuhlat, joita juhlitaan monin tavoin.

PENA