Tänä vuonna tulee sata vuotta legendaarisen Tapio Rautavaaran syntymästä. Juhlan kunniaksi laulaja Anssi Känsälä on levyttänyt Tallari-kansanmusiikkiyhtyeen kanssa albumillisen Rautavaaran jäljillä, jolle on valittu 14 ikimuistoista ja osittain myös vähemmän soitettua Tapsan laulua.

Muusikot eivät ole levyttäneet koko kansan reissumiehen materiaalia euron kiilto silmissään juhlavuodella ratsastaen. Känsälä ja Tallari ryhtyivät konsertoimaan Rautavaara-teemalla jo ajat sitten, ja päätös levytyksestä syntyi vasta yleisön pyynnöstä. Konserttien jälkeen muusikot saivat lämmintä ja kannustavaa palautetta kansan syviltä riveiltä. Myös Rautavaaran aikalaiset pitivät kuulemastaan.

Mureaääninen Anssi Känsälä tunnetaan laajalti Phil Harmonic -bilebändin liiderinä sekä taitavana laulaja-lauluntekijänä. Suuren yleisön tietoisuuteen vaalea karpaasi on iskostunut itsenäisyyspäivän Linnan juhlien jatkoilta, joilla Phil Harmonic on soittanut neljä kertaa.

Vain harva on tiennyt, että Anssi Känsälän juuret ovat syvällä Kaustisten peltomullassa. Peltoniemen sukuun kuuluva Anssi on kotoisin Kaustisilta, jossa musiikki kuuluu elämään luontevana osana pienestä pitäen. Hän on käynyt kuuluisan musiikkilukion, jonka jälkeen opiskelut jatkuivat Helsingissä. Yhteys kansanmuusikoihin ja Tallariin on perua tältä ajalta.

anssikansalatallariRautavaaran jäljillä -albumin koostamisessa ongelmaksi nousi materiaalin runsaus. Anssi kertoo, että yli 300 kappaleen tuotannosta valikoitui aluksi kolmisenkymmentä kappaletta, joista albumille päätyi neljätoista.

Kun klassikkomateriaalia pyritään yleensä sovittamaan nykyaikaan moderneilla sovituksilla, Tallarin kanssa tehtiin melkein päinvastoin. Nyt ollaan samassa hengessä kuin Rautavaara itse esimerkiksi Häävalssissa ja Peltoniemen Hintriikassa.

Anssi Känsälä näkee suuren suomalaisen sankarihahmon lauluissa myös paljon universaalia, kaikkialle sopivaa kuvastoa. Pelimannin penkillä -teksti puhuttelee nykyajan keikkamuusikoita siinä missä vaikkapa DJ-ammattilaisia. Kulkuripoika voi nykyäänkin joutua samanlaisiin tilanteisiin kuin Rautavaaran laulajaminä.

Loistava albumi tuo reissumiehen laulut lähelle ja tekee kunniaa Tapio Rautavaaralle, filmitähdelle, reissumiehelle, kaksinkertaiselle olympiavoittajalle ja sotasukupolven sankarille. Levy on kulttuuriteko, jossa on mukana sielu ja sydän.

Kuuntele haastattelu: