Jokohan Juice-fanien mitta tulee täyteen?

Juice Leskinen on ollut helmikuun lopulla kovasti tapetilla, lähes vuosikymmen kuolemansa jälkeen. Juicen syntymästä tuli 65 vuotta ja samana päivänä ensi-iltaan Teatteri Staten esitys Lasillinen Juicea.

Esityksen päätteeksi julkistettiin myös Viimeinen boheemi -elokuvahanke, jonka käsikirjoittaa Heikki Vihinen. Solar Filmsin huonoksi onneksi vireillä on myös toinen Juice-elokuva, joka ehdittiin julkistaa päivää aikaisemmin. Yellow Filmsin elokuva tulee perustumaan Antti Heikkisen mainioon Risainen elämä -kirjaan, joka oli viime vuoden toiseksi myydyin tietokirja. Juicen rooliin valittu Riku Nieminen on antanut jo lausuntoja rooliin valmistautumisesta.

Solar Films on lausunnoissaan vedonnut siihen, että heillä on Juicen lesken Sarin tuki hankkeelleen. Toisaalta taas, mittavan elämäkerran tekijä Antti Heikkinen on haastatellut kirjaansa toista sataa läheistä, tuttavaa, sukulaista ja ystävää Juicen koko elämän ajalta. Risainen elämä on jo lähes valmista kamaa Yellow Filmsin elokuvakäsikirjoitukseksi.

Mahtuuko tähän maahan kaksi Juice-aiheista elokuvaa? Kyllä mahtuu, jos toinen ei yritä tehdä elämäkertaelokuvaa vaan lähestyy aihetta toiselta kantilta. Aineksiahan on sekä tragediaan että komediaan.

Juice on muutenkin esillä, joidenkin mielestä kyllästymiseen asti. Juicen kirjaston (kuvassa) toiminnan tueksi on tuotettu livelevy, jonka muuan fani äänitti maestron ja kitaristi Ari Kankaanpään keikalta. Moni on jo ehtinyt ihmetellä, miksi julkaistaan bootleg-äänite, kun Kankaanpää on kuitenkin huippuluokan studiomies, jolla todennäköisesti on hallussaan myös kunnollisia keikkaäänityksiä Juicen viime vuosilta. Ehkäpä ne äänitykset odottavat oikeaa julkaisuhetkeä.

Juicen tiimoilla on tapahtunut niin paljon viime aikoina, että kutsu Lasillinen Juicea -näytökseen tuntui olevan jo liikaa. Päätin kuitenkin hankkiutua paikalle, jotta voin osallistua keskusteluun Tampereella toimivan Radio Musan vetäjänä.

Musiikkiteatteri Palatsi toimi samoissa kalliissa tiloissa, kunnes siirtyi ylioppilastalolle. Petri Lairikon produktioissa Juicen roolissa on ollut Otto Kanerva, joka esitti nyt Juicea siis Teatteri Staten leivissä. Itse asiassa, Otto Kanerva on esityksen ainoa näyttelijä.

Kanerva hallitsee väsyneen ja vanhan Juicen kehonkielen ja alatyyliset välispiikit. Hän ei edes yritä imitoida Juicen puhetta tai laulua. Valistunut veikkaus on, että hänet nähdään myös Vihisen käsikirjoittaman elokuvan Juicen roolissa.

Illan ohjelmisto koostuu pääosin Leskisen vakavammista lauluista, jotka on sovitettu uudelleen. Huippumuusikoiden bändi soi unplugged-tyyliin, pääosassa ovat Kankaanpään kitarat. Yksi hienoimpia hetkiä on kitarasoolon tilalla kuultu Roope Hurmalaisen kontrabassosoolo Syksyn sävel– klassikossa. Otto Kanerva osoittautuu hyväksi laulajaksi.

Lasillinen Juicea ei ole musikaali eikä musiikkinäytelmä. Se on pikemminkin coverbändin ja yhden näyttelijän Juice-konsertti, joka antaa varsin siloitellun kuvan maestron viimeisten vuosien keikoista. Jos odottaa humoristista remellystä ja hassuttelua, pettyy. Nähtäväksi jää, onko yleisö valmis maksamaan tästä ruokailun ja narikan kanssa 70 euroa + juomat päälle.

PENA