Modernien digilaitteiden yhteydessä käytettävät vähäiset korvanapit vaarantavat lasten ja nuorten kuulon. Kysymyksessä on suoranainen epidemia. Niin väittää yhdysvaltalaisen NBC TV tekemä raportti.

Ohjelma kertoo suoraan, että korvanapit ja moderni tekniikka syövät kuuloa jopa 30 prosenttia enemmän kuin musiikin kuuntelu 1980- ja 1990 -luvulla. Syynä on erittäin tarkka äänentoisto kovalla volyymilla. Walkmanien ja muinaisten transistoriradioiden vaatimaton äänenlaatu oli eräänlainen turvatekijä.

Kuulon vaurioituminen ei paljastu hetkessä. Siihen tarvitaan ensinnäkin pitkäaikaista kuuntelua isolla volyymilla. Oman lisänsä tuovat nuorison suosimat elektronisen tanssimusiikin tapahtumat, joissa musa vyöryy ns. kybällä. Asiantuntijat suosittavat korvat peittävien kuulosuojaimien käyttämistä.

Jaa