Eurovision laulukilpailun suuri finaali Wienissä oli jo ennalta ”neljän ennakkosuosikin kisa”. Tuossa joukossa oli lopullinen voittaja Ruotsi, toiseksi sijoittunut Venäjä, kolmanneksi tullut Italia ja viideksi sijoittunut Australia.

Ruotsin edustusbiisi Heroes ja esittäjä Måns Zelmerlöw voittivat lopulta noin 60 pisteellä. Ruotsin loppukiri oli huima. Kun kymmenen maan äänet olivat laskematta Venäjä, Ruotsi ja Italia olivat käytännössä lähes tasoissa, Venäjä itse asiassa pienessä johdossa.

Tämä oli Ruotsin kuudes euroviisuvoitto. Se ensimmäinenhän tuli 1974, kun ABBA hoiteli homman kappaleella Waterloo. Ruotsalaiset biisinikkarit osaavat voittamisen taidon, joka esim. suomalaisilta pahasti puuttuu. Meillä ollaan tyytyväisiä, kun biisi saavuttaa sijan 11 tai jää aikakirjoihin kisahistorian ensimmäisestä punk-kappaleesta, vaikka ei finaaliin päässytkään.

Kaikki kunnia Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeelle. Oikea asenne, usko omaan juttuun, mutta surkea semifinaalilohko, jossa kymmenkunta ns. Itä-Euroopan maata äänesteli omia naapureita ja hengenheimolaisia. Se koitui myös Tanskan ja Alankomaiden kohtaloksi. Tästä ei syntyne kiistelyä ?

Suomi keräsi omasta semifinaalista vain 13 pistettä ja sijoittui sillä sijalle 16 eli viimeiseksi. Kymmenen parhaan joukkoon pääsemiseksi olisi tarvittu 62 pistettä. Suomelle pisteitä antaneet maat olivat Tanska, Viro, Hollanti, Valko- Venäjä ja Serbia, niistä kolme putosi itsekin jatkosta. Venäjä, Belgia ja Viro olivat lohkon suurimmat pisterohmut ja menestyivät finaalissakin.

Toisen semifinaalin hännänhuippu Sveitsi keräsi vain neljä pistettä, San Marino yksitoista, Islanti neljätoista. Suurimmat pisterohmut olivat puolestaan Ruotsi, Latvia ja Israel. Finaalissa Israel hieman notkahti. Todellisia luusereita olivat Saksa ja Puola joiden laariin ei satanut finaalissa pisteen pistettä.

Irlannilla on yhäti eniten euroviisuvoittoja, seitsemän. Tänä vuonna ei Irlanti finaaliin mahtunut. HELO

Jaa