Kesän 2015 Ruisrockia juhlittiin tuttuun tapaan heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Turun Ruissalossa. Turun tanner on tärissyt jo vuodesta 1970 eli jo 46. kertaa – Ruisrock on yhä ja edelleen yksi Euroopan pisimpään, yhtäjaksoisesti järjestetyistä rock-festivaaleista. Vuosittain Ruisrockin valttikortti on ollut monipuolinen artistikattaus, joka oli tänäkin vuonna ensiluokkainen.

Suomalaiset puhuvat aina säästä ja tässäkään kohtaa ei voi jättää mainitsematta, että Suomen kesä sattui sopivasti Ruisrock-viikonlopulle, joten järjestäjätiimi Merimaan johdolla saivat viettää viikonlopun levollisin mielin sekä nukkua yönsä rauhassa. Ilman täydellistä kesäsäätä Ruisrockiin ei olisi saapunut 90 000 festarijuhlijaa. Tapahtumassa perjantai ja lauantai olivat loppyynmyytyjä houkutellen Ruissaloon peräti 35 000 kävijää per päivä.

Ruisrockissa on viisi eri kokoista lavaa, joista jokaisella on oma tunnelmansa. Erilaisille artisteille löytyy jokaisen tarpeisiin sekä yleisöön nähden sopiva lava. Ruisrockissa on myös varsinaisten keikkojen lisäksi paljon oheisohjelmaa, kuten tanssiesityksiä ynnä muita performansseja, jotka tosin jäänevät vuodesta toiseen pienen porukan jutuksi, kun tutut käyvät katsomassa toistensa pikkuruisia esityksiä.

Salaperäinen Studio Killers

Perjantain biletysillan aloitti aina yhtä mystinen englantilais-tanskalais-suomalainen Studio Killers, jonka jäsenistä ei ole virallista tietoa. Todennäköisesti graafisen eläinnaamarin takana kirkkaita sulosointuja suustaan päästelee The Crash -yhtyeestäkin tuttu Teemu Brunila – mutta tämä olkoon vain spekulaatiota. Lavalla naamaripäinen artisti nostatti tunnelmaa ja sarjakuvat pyörivät screeneillä. Menevä ja positiivinen konemusiikki sai täyden Rantalavan edustan ja anniskelualueen tanssimaan ja availemaan kuohuviinipulloja tiuhaan tahtiin.

Ruisrock / Anne Teräväinen

Vaikuttunut Ellie Goulding

Englantilainen Ellie Goulding oli vähintäänkin vaikuttunut Ruisrockista ja suomalaisten tunnelmasta nimeten Ruisrockin parhaaksi festariksi heti jenkkiläisen Coachella-festarin jälkeen. Viime vuosina suursuosioon noussut nuori laulajatar sai sai perjantain pääesiintyjänä arvoisensa vastaanoton! Hän lauloi, soitti ja tanssi, kuten yleisökin. Goulding hurmasi maanläheisellä asenteella ja vähintäänkin söpöllä lauluäänellään.

Teksti ja kuva: Anne Teräväinen

Ylin kuva: Joonas Mäkivirta / Ruisrock 2015