Perinteinen Provinssirock tiputti pois rock-sanan nimestään ja uudistui niin ohjelmiston kuin oheispalveluidenkin osalta. Kävijöille uudistukset näkyivät hieman muuttuneena aluejärjestelyinä ja monina nimekkäinä esiintyjinä. Festareiden ajankohta siirrettiin jo vuosi sitten juhannuksen jälkeiselle viikonlopulle, mutta nyt aloituspäivä oli jo keskiviikko. Väkeä kävi neljän päivän aikana 79 000, mikä on 37-vuotiaan festarin toiseksi suurin kävijämäärä.

Sade ei haitannut Muse-faneja

Keskiviikkona hallitsi sade ja Muse. Ainut sateinen päivä osui aloituspäivään. Sateesta huolimatta 18 000 ihmistä oli tullut seuraamaan Musen näyttävää showta. Keskiviikkona starttasi myös Stam1nan urakka, bändi heitti keikan joka päivä, jolla he soittivat tietyn levyn kaikki biisit ja aina eri lavalla, kohti lauantain päälavakeikkaa. Torstaina festarit lähtivät kunnolla käyntiin, kun viimeisetkin kaksi lavaa tulivat mukaan. Yhteensä festarikävijöitä palveli kuusi lavaa. Päälavan keikkoja pystyi tänä vuonna seuraamaan myös maailmanpyörän kyydissä.

Torstaina konfettisadetta

provinssi4Torstain pääesiintyjä Calvin Harris kärsi keikan alussa pienistä teknisistä ongelmista, mutta keikka saatiin pienen katkon jälkeen jatkumaan. Suomen kalleimmaksi showkiksi mainostettu spektaakkeli sisälsi niin konfettisilppua, savua kuin tultakin. Suurista näytöistä koottu lavarakennelma pyöritti erilaisia kuvioita ja Harris hukkui lähes kokonaan rakennelmaan. Paljon mies ei jutellut, mutta se ei yleisöä haitannut. Reilun tunnin EDM-tykityksen jälkeen yleisö palkittiin vielä pienellä ilotulituksella.

Muina esiintyjinä torstaina nähtiin muun muassa Kent, joka heitti viimeksi keikan provinssissa 12 vuotta sitten sekä Elastinen, joka taisi olla tämän vuoden Cheek, keikkaa kun oli katsomassa ylivoimaisin eniten nuorta festarikansaa. Olavi Uusivirta villitsi Saarilavan yleisön ja artisti oli itsekin ihan liekeissä. Pieni Sakkolava keräsi metsän siimekseen hyvin yleisöä, esimerkiksi Ruger Hauerin keikkaa ei päässyt katsomaan lähellekkään.

Apocalyptican paluu Provinssiin

Perjantaina nähtiin useampikin vanha konkari Provinssin lavoilla. Vanhimpana sellaisena nähtiin Eppu Normaali. Uudempi konkari taas oli JVG, jonka ensimmäinen iso keikka osui Provinssirockiin vuonna 2011. Keikalla vierailivat myös Tippa-T ja Mikael Gabriel. Apocalyptican Eicca Toppinen kuittaili hieman järjestäjille keikan aluksi siitä, että he olisivat kyllä tulleet aikaisemminkin uudelleen esiintymään, jos olisi vain pyydetty. Edellisestä kerrasta kun oli kulunut jo 17 vuotta. Bändin uusi solisti Franky Perez pääsi välillä lavalle, mutta pääosissa oli kolme miestä ja selloa.

Päälavan perjantaina avannut Sanni joutui hieman noloon tilanteeseen, kun keikka venyi ylipitkäksi ja häntä ei enää päästetty esittämään hittibiisiä 2080-luvulla. Päälavalla nähtiin loppuillasta vielä The Gardigans ja Haloo Helsinki!. Pink Stagella taas oli paljon ulkomaalaisia uusiakin tuttavuuksia, osa ihan uusia ja osa ensimmäistä kertaa esiintymässä Suomessa. Lavalla nähtiin muun muassa Young Fathers, Joey Bada$$, Big Sean, Tyga ja Deadmau5.

Miehet valkoisissa

provinssi2Kotiyleisön edessä esiintynyt Softengine heitti jo vuosi sitten ensimmäisen keikan Provinssissa. Tänä vuonna biisejä oli jo kertynyt enemmänkin esitettäväksi. Toinen odotettu esiintyjä, lähes oman kylän tyttö, Saara, veti myös paljon uteliaita keikalleen. Hieman amerikkalaistyylisen taustabändin tahdissa Saara esitti uusia kappaleitaan, joita ei vielä oltu kuultu. Ur Cool sai yleisön sitten villiksi, muuten keikkaa kuunneltiin aika hiljaa ja hartaana. Saara kävi aiemmin päivällä vierailemassa Kasmirin keikalla Vauvoja-kappaleen aikana.

Suomi-räp-osastoa edustivat ansiokkaasti Asa & Band ja Paperi T.  Asalta kuultiin keikalla myös Avain-ajan biisejä. Paperi T:n keikalla nähtiin myös vierailemassa P-K Keränen Elokuva-kappaleessa. Keräsen vierailu näytti olevan Paperi T:llekin yllätys.

Lauantai-illan EDM-annoksen tarjoilivat Krewella, Kygo ja Above & Beyond, jotka saivat yleisön tanssimaan villisti. Kygon show ei juurikaan Calvin Harrisille hävinnyt. Above & Beyondin jäsenet tuntuivat olevan todella otettuja päästessään Provinssiin, yleisö villiintyi täysin, kun screeneille alkoi tulla suomeksi kehuja ja muita kommentteja.  Yleisöstä nostettiin ”dj-tyttö” hetkeksi esiintymään bändin mukana.

Veteraanisarjaan voitaneen nostaa myös lauantaina esiintynyt Apulanta. Bändi on vieraillut ahkerasti Provinssissa ja toivottavasti jatkaa vielä jatkossakin. Provinssissa esiintyi toista kertaa Faith No More, joka oli yksi pääesiintyjistä. Bändi oli pukeutunut valkoisiin ja lava oli myös valkoinen ja somistettu kukin. Ei kovin rockmainen, mutta erottui edukseen mustiin pukeutuneista ”perusrokkareista”.

Kaiken kaikkiaan ”ensimmäinen” Provinssi onnistui kaikilta osin mainiosti.

Teksti: Mervi Ala-Prinkkilä
Kuvat: Mervi Ala-Prinkkilä & Tomi Palsa / Provinssi