Rakentajaradion kolmannessa jaksossa puhutaan kiinnityksistä, lainoista ja rahoituksesta. Käymme pankinjohtajan juttusilla sekä myös kiinteistövälittäjän pakeilla selvittämässä mikä arviokirja.

Kun ihminen aikoo hankkia omistusasunnon, hänellä on vain harvoin niin paljon varallisuutta että voi ostaa asunnon ilman lainarahaa. Silloin tullaan pankkiin neuvottelemaan lainasta. Tuokion kuluttua juttuseurana Osuuspankin pankinjohtaja Kirsi Välimäki.

2015-12-14 14.08.42

Viimeistään pankin kanssa asioidessa saa esimakua paperisodasta, johon törmää rakennusprojektin joka vaiheessa. Paperisota kuulostaa vaikeammalta kuin se onkaan. Ja jos itse ei osaa, ehdi, halua tai jaksa käydä paperisotaa, niin siihen löytyy ammattilaisia pankeista ja kiinteistövälitystoimistoista. Seuraavassa puhutaan kiinnityksistä, vakuuksista ja takauksista.

Sitten kysellään, miten rakenteilla olevalle omakotitalolle saa lainaa. Miten pankki selvittää lainan tarpeen ammattilaisten kanssa? Miten rakennuksen valmiusaste vaikuttaa lainan ulosmaksuun?

Ensiasunnon ostajille on valtion tukema ASP-lainajärjestelmä, mutta ensiasunto on vain äärimmäisen harvoin uusi, rakennettava ok-talo. Ja siihen on monia syitä kuten talon lopullisen hinnan arvioinnin vaikeus. Niinpä ok-taloa havittelevat päätyvät lähes poikkkeuksetta valmiiseen taloon, jolle on jo määritelty hinta.

Ensiasunnon ostaja on tärkeä siinäkin suhteessa, että asuntoketju lähtee liikkeelle. Asunnon myyjä ostaa sitten isomman asunnon, jonka myyjä puolestaan saattaa ostaa ok talon tai ryhtyä sellaisen rakennutajaksi.

Esimerkkitapauksessamme rakennuttajan vanhalle ok-talolle löytyi.ostaja, jolla oli helposti myytävä kerrostaloasunto halutulta alueelta. Näin ketju saatiin liikahtamaan sujuvasti.

Lainan hakua varten tarvi2015-12-10 15.20.00ttiin tässä tapauksessa hinta-arvio vanhasta ok-talosta. Arviokirjan voi teettää muutenkin, jos haluaa tietää talonsa arvon.

Arviokirjan laatijaksi löytyi Kiinteistövälitystoimisto Jakosuo, jossa Rakentajaradio kävi jututtamassa Kristiina Jakosuo-Järvistä ja Juha Järvistä.

Sitten puhutaan tarkemmin arviokirjan laatimisesta, mikä vaikuttaa kiinteistön arvoon. Kannattaako kiinteistöä stailata arviota varten? Mitkä seikat laskevat kiinteistön arvoa? Mitä arviokirjaan merkitään?

Tarinatuokion lopuksi puhutaan arviokirjan tekemisen erilaisista perusteista. Tuleeko kiinteistön omistajalle arviokirjan laadinnassa yllätyksiä, positiivisia tai negatiivisia? Onko itselle arvokas kiinteistö sitä myös muille?

HUOMIO! Sarjan muut jaksot löytyvät, kun siirrät kursorin sivun yläosassa olevaan RAKENTAJARADIO-kohtaan.

Jaa