Neljännessä jaksossa ollaan edetty siihen vaiheeseen, että tontti on hankittu ja rahoituskuvioitakin selvitetty.  Sillä aikaa kun taloa suunnitellaan, voidaan ryhtyä valmistelemaan tontin raivausta. Viiimeistään nyt valkenee, että juuri mitään ei saa tehdä ilman asianmukaisia lupia, jotka haetaan rakennusvalvonnasta.
Jos haluaa aloittaa tontin raivauksen ennen kuin hakee varsinaista rakennuslupaa, siihen tarvitaan erillinen maisemointilupa, jota varten hanke on myös esiteltävä naapureille. Omaltakaan tontilta ei saa siis kaataa puita tai purkaa rakennuksia ilman lupaa.

Jos ei ole tulenpalavaa kiirettä, normaaliin rakennuslupaan sisältyy myös tontin raivaus. Rakennuslupaa haettaessa on tiedettävä tasan tarkkaan millaista taloa ollaan rakentamassa ja kenen kanssa. Tästä lisää rakentajaradion tulevissa jaksoissa.

Esimerkkitapauksen taloprojekti aloitettiin syksyllä, jolloin aikaa ei ollut hukattavaksi, koska  oli päästävä mahdollisimman nopeasti talveksi sisätöihin.

Jos aikaa on runsaasti, tontin raivausta voi tehdä omalla porukalla ja talkoovoimin silloin kun ehtii. Monilla on metsuritaitoisia tuttuja joilla on asianmukaiset varusteet, mutta onko heillä sitten aikaa silloin kun tarvittaisiin.

Metsurin töihin

Kun asioita oli pyöritelty tarpeeksi kauan, odoteltu metsureiden ja raivaajien aikatauluja sekä saunamökin tarvitsijaa, päädyttiin järkevään ratkaisuun eli ammattilaisten käyttöön.

Ammattilaiset työvälineineen tulivat Jyrki Ojakosken johtamalta Kuljetus-Ojakoskelta, joka hoiti puiden kaadot ja sahaukset sekä saunamökin purkamisen ja poiskuljetuksen.
metsuri2
Vanhoilla tonteilla on usein sellaisia puita ja pensaita sekä pensasaitoja, jotka olisi mukava säilyttää. Se ei kuitenkaan useimmiten ole mahdollista työkoneiden vaatiman tilan takia.
Tontilla oli komea pihtakuusi, joka olisi sopinut mainiosti vaikka kaupungin joulutorille, mutta eipä sille ottajaa löytynyt, koska kaupungeilla ja kunnilla on omat systeeminsä. Kuusi siis kaadettiin muiden puiden mukana.

Haastattelussa Jyrki Ojakoski, aiheena tontin raivaus ja metsurin työt.

Purkutyöt

Tontilla oli vanha saunamökki, josta piti päästä eroon. Netistä ja facebookista löytyy erilaisia sivustoja, joilla voi myydä tai antaa pois purkutavaraa. Se on sitten ihan tuurista kiiinni sattuuko joku tarvitsemaan juuri sopivaan aikaan tiettyä tavaraa.

Uusiokäyttöön lähtivät saunan ovet, puukiuas, muuripata, lauteet, takan luukut ja vanhat valaisimet. Ikkunat säilöttiin myöhempää käyttöä varten, niitähän voi hyödyntää vaikka pienen kasvihuoneen pystytyksessä.
purku1
Haastattelussa Jyrki Ojakoski, aiheena purkutyöt.

Tontilla oli myös vanha käytöstä poistettu kaivo, joka täytettiin ja peitettiin, koska se olisi muuten jäänyt hankalaan paikkaan uudisrakennuksen viereen.

Samaan aikaan asiat etenivät myös talon suunnittelupuolella. Tästä lisää tulevissa jaksoissa.

HUOMIO! Sarjan muut jaksot löytyvät, kun siirrät kursorin sivun yläosassa olevaan RAKENTAJARADIO-kohtaan.