Aamurutiineihini kuuluu, että avaan radion lähes ensimmäisenä herättyäni. Teen niin siksi, että aamuni lähtisi niin sanotusti ”paremmin käyntiin” musiikin
avustamana. Vaan tämä on nykyisessä radiokanavien ylitarjonnan maailmassa lähes mahdotonta – valitettavasti.

Radiola antoi suuntaviivat

Suomessa paikallisradiotoiminnan voidaan katsoa alkaneen 1924. Lähetysaseman nimi oli Radiola ja sen puuhamiehenä Helsingissä toimi Eeli Granit-Iloniemi. Radio näytti kyntensä painoviestinnälle nopeudellaan 1924 Pariisin olympialaisissa. Se näet välitti tulostiedot kuulijoilleen heti ne saatuaan.
Mainostamisessakin Radiola näytti suuntaviivoja nykyisille paikallisradioille. Radioliikkeet ja mainostajat kilpailivat sillä, kuka saa mainostaa. Mediatutkija Harold Innis on nimennyt 1920-luvun painoviestinnän aikakaudeksi.
Mediahistoria alkaa puhua paikallisradioista Suomessa paremmin vasta 1980-luvulla, jolloin media siirtyi yltäkylläisyyden aikaan. Radio Lakeus aloitti vuonna 1985 Nivalassa radiotoiminnan. Tämän jälkeen kanavia alkoi tulemaan ihmisten kuultavaksi tämän tästä. Liikatarjonta on professori Philip Napolin mukaan aiheuttanut pirstoutumisen mediakentässä. Sama tuote (radiokanavat) ovat pirstoutuneet moniksi kanaviksi radion (jakelualustan) sisällä.
Liikatarjonta on kuin karkkikauppa. Ihminen voi valita kymmenistä kanavista haluamansa. Tai näin sen käytännössä pitäisi mennä. Epäkohta vaan on nykyinen Suomen kanavatarjonta. Lähes poikkeuksetta kaikki ovat samaa geneeristä huttua.

Biisien puhkisoittoa ja ärsyttäviä juontajia

Harvassa ovat näet kanavat, jotka soittavat musiikkia ilman mitään linjaa. Niille on kysyntää, vanhan polven keskuudessa. Nuorisolle on aivan sama soiko sama biisi kerran vai sata kertaa päivän aikana. Biisit.info listaa biisejä, joita radiot ovat soittaneet.

Tässä listattuna muutaman kanavan päivän(!) aikana eniten soineet kappaleet 14. toukokuuta 2016:
Nova: Shawn Mendes – Stitches (4 kertaa)
Suomipop: Sanni – Että mitähän **ttua (8 kertaa)
Loop: Cheat Codes – Sex (12 kertaa!)
Karua. Jos työpaikalla joku kuuntelee valtamedian kanavia, kahdeksantuntisen työpäivän ja kuukauden mittaisen kuuntelun jälkeen alkaa miettimään hirttäytymistä tietokoneen johtoon. Jos ei radiokanavaa ole pilattu musiikilla, sen saa pilattua juontajilla. Aamu aloitetaan kertomalla kuinka ihana päivä on (ei ole välttämättä kuulijoilla), paljonko kello on (Suomessa kello on joka paikassa
saman verran) ja millainen sää on ulkona (rakennamme taloihimme ikkunat, joista usein näkee ulos). Toki poikkeuksiakin on.

 

Toimilupien saanti on henkimaailman puuhaa

 

Viestintävirasto myönsi uusia toimilupia uusille kanaville. Jotkin kanavat hakivat toimilupaa toisella nimellä ja täysin eri formaatilla, joka paljastui toiminnan aloituksen jälkeen. Tästä hyvä esimerkki on Helmiradio, jolle Mediatakojat haki toimilupaa Radio Melodia– nimellä. Nyt kanava renkuttaa muun muassa Pirkanmaalla 70-90- lukujen ulkomaista rockpop-sekamelskaa. Kanavaa kuuntelee puoli päivää. Silloin on kuullut puolet Abban tuotannosta.
Tuntuu, että Viestintävirasto, joka toimilupia myöntää, on kuin henkimaailman instanssi. Tosin, myönsiväthän he Radio Patmokselle kymmenen toimilupaa. Patmoksella lienee ollut hyvät suhteet paitsi ylös, mutta myös päättäjiin.
Vielä ihmisten mielenterveyttä ylläpitävälle Radio Musalle ei kuitenkaan hellinnyt toimilupaa Helsingistä. Jokainen lukija voi tästä päätellä kuka pärjää, ja millaisissa kantimissa Suomen radiot ovat.

Teksti & kuva:

Dani Branthin
toimittajaopiskelija