Paikallisradioiden Kuukauden Levy -tunnustus annetaan tällä kertaa Vesa-Matti Loirin albumille Pyhät tekstit. Kakkoseksi äänestettiin Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin Surusilmäinen kauneus. Pronssia otti Paula Koivuniemen Duetot.

Kertakäyttöpopin kyllästämässä äänimaisemassa Vesa-Matti Loirin albumi on todellinen yllätys. Suurella taiteilijalla on kyky, taito ja kanttia tehdä jotain aivan muuta. Levy antaa ajattelemisen aihetta pidemmäksikin aikaa.

Tuottaja Markus Koskinen ja säveltäjä Timo Kiiskinen ovat tehneet saumatonta yhteistyötä Loirin kanssa. Kappaleiden tekstit käsittelevät uskontoja ja filosofioita. Tuloksena on Loirin 33. studioalbumi, johon voi palata yhä uudelleen.

Samaan aikaan ilmestyi myös samanniminen kirja, jossa Loiri kertoo suhteestaan henkisyyteen, uniin ja selittämättömään. Kirjassa kerrotaan myös levyn äänitysmatkasta, joka suuntautui Islantiin.

Albumin kappaleet eivät ole varsinaisia radiohittejä, vaikka levy valittiinkin radioiden kuukauden levyksi. Tästä voi ehkä päätellä, että musiikkitoimittajat kuuntelevat mielellään myös jotain aivan muuta kuin listahittejä.

Tässä musiikkitoimittajien kehuja suosikeilleen:

VESA-MATTI LOIRI
– Pyhät tekstit sopivat Loirin tulkittavaksi. Vesku tietää, mistä laulaa. Ilmari Aikio /  Radio Inari
– Konkarin karisma puree…Jussi Häkkilä / Radio Pooki
– Hämmästyttävä kokonaisuus. Vain Loiri pystyy pitämään kuulijan maagisessa otteessaan koko levyn mitalta. Pentti Teräväinen / Radio Musa
– Syvällistä tulkintaa perimmäisten asioiden äärellä. Legenda ja suuri taiteilija elementissään. Loiri jättää mahtavan perinnön suomalaiselle musiikkikulttuurille. Reijo Glad / Radio Sandels

TUURE KILPELÄINEN
– Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani on Suomen kovimpia livebändejä ja se kuuluu myös levyillä. Anssi Marttinen / Radio Vaasa

KUUKAUDEN LEVY / Lokakuu 2016
1. VESA-MATTI LOIRI- Pyhät tekstit (Warner)
2. TUURE KILPELÄINEN  & KAIHON KARAVAANI – Surusilmäinen kauneus (Kaiho)
3. PAULA KOIVUNIEMI – Duetot (Warner)
4. PAULI HANHINIEMI – Pölyä, hiuksia, risuja (Universal)
5. TOMMI KALENIUS – Miten kotiin löydetään? (Kaiku)