Modernilla digitekniikalla voidaan helpottaa esimerkiksi seniorikansalaisten asumista kotona mahdollisimman pitkään. Asiantuntijoina ovat Esa Siivola ja Juha Hautala, jotka suunnittelevat muun muassa anturiteknologian sovelluksia.2016-11-08-14-31-40

Esa Siivola oli Radio Musan kahvitunnilla viime vuonna kehitettyään uudenlaisen ovisilmän, joka perustui Android-puhelimeen. Sen jälkeen on tapahtunut paljon tällä sektorilla, uusi keksintö auttaa kutsumattomien kaupustelijoiden ja vieraiden torjunnassa (klikkaa mediapalkin vasenta päätyä, niin haastattelu käynnistyy):

Moderni tekniikka tulee helpottamaan huomattavasti seniorikansalaisten asumista kotona. Edullisella anturitekniikalla voidaan mitata mm. lämpötilaa, kosteutta ja liikettä. Sillä voidaan huomata poikkeuksellinen tilanne ajoissa, esimerkiksi se, että jääkaapilla ei ole käyty, eikä vettä ole juotu:

Omassa, tutussa kodissa asuminen auttaa pysymään pitempään vireänä. Modernin tekniikan avulla kotona voi asua pitempään:

2016-11-14-19-53-33Ihmiset ovat tottuneet käyttämään kännyköitä ja maksukortteja, ja”ryhtymisen kynnys” uuteen tekniikkaan on madaltunut. Kun on hyvä käyttöliittymä, käyttäminen on helppoa ja mukavaa. Esimerkki huonosta käyttöliittymästä on television kauko-ohjain, jossa näppäimiä riittää. Kun kaverit ja sukulaiset asuvat eri puolilla, lähitulevaisuudessa voidaan verkostoitua vaikka kuvapuhelimien avulla pitämään yhteinen kahvipaussi:

2016-11-08-14-02-51Seniorikansalaisilla on yhä useammin kännykkä, mutta se jätetään monesti hyllyyn, pöydälle tai laatikkoon. Hälytysnappi ja -anturi voidaan laittaa vaikka tarralla sängyn viereen ja akku kestää vuosikausia. Helppokäyttöisellä anturiteknologialla edistetään turvallista asumista:

Anturiteknologiaa kehittää VCU