Laulava kanteleensoittaja Ida Elina on voittanut radioiden Vuoden 2016 Joululevy -äänestyksen albumillaan Valoisaa Joulua – Bright Christmas. Kakkoseksi äänestettiin Aino Vennan joulu– albumi. Pronssia otti tangokuningas 2014 Teemu Roivainen ja Pohjolan joulu.


Ida Elina teki läpimurtonsa radioaalloilla viime vuonna albumillaan Hello World, joka sisältää omien kappaleiden lisäksi cover-versiot kappaleista Billie Jean (Michael Jackson), Happy (Pharrel Williams) ja Feeling Good (Nina Simone). Hienosti laulava Ida Elina soittaa kannelta omaleimaisella, popvaikutteisella tyylillä, johon on otettu vaikutteita slap-kitaristeilta.

Ida Elinasta on tullut kanteleen moderni suurlähettiläs. Hän on konsertoinut mm. pohjoismaissa, Saksassa ja Japanissa. Alkuvuodesta hän suuntaa Ruotsiin, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Kotimaassa hän on tehnyt kanteleensoittoa tutuksi muun muassa kouluissa ja päiväkerhoissa. Hän opettaa uusia kanteleensoittajia workshopeissa ympäri Suomea.
Radiot ovat bonganneet joulunajan soittoon uudelta levyltä useita kappaleita. Esimerkiksi Carola Hägqvistin klassikko Himmlen i min famn saa levyllä maailmanluokan tulkinnan.

Tässä musiikkitoimittajien kehuja suosikilleen:

IDA ELINA
– Vanhoja tuttuja ja hiukka uusia joululauluja uudemman polven laulajattarelta. Jussi Häkkilä / Radio Pooki
– Täysipainoinen, rauhallinen kokonaisuus, uudempaa ja vanhempaa jouluista musiikkia. Lisäpisteet kanteleen ja saksankielen käytöstä. Ida Elinassa on saara-aaltomaista potentiaalia kansainväliseksi tähdeksi, minkä osoitti hänen viimevuotinen poplevynsä. Pentti Teräväinen / Radio Musa
– Valoisa joulu tulee kanteleen avulla. Ilmari Aikio / Radio Inari
– Suomen kansallissoitin soveltuu myös moderniin musiikkiin. Ida Elina lähentää kansanmusiikin tekijöitä poppiin. Levyllä on paljon radiosoittoon sopivia kappaleita. Reijo Glad / Radio Sandels

AINO VENNA
– Aino Venna on Suomen valovoimaisimpia naisartisteja, jota valitettavasti suuri yleisö ei vielä tunne. Toivottavasti Aino Vennan hieno joululevy tuo hänet kaiken kansan tietoon.
Anssi Marttinen / Radio Vaasa

TEEMU ROIVAINEN
– Teemun joululevy on uudeksi joululevyksi todella hyvä. Anita Andersson / Lähiradio

VUODEN 2016 JOULULEVY
1. IDA ELINA – Valoisaa joulua – Bright Christmas (IMU – Inkoon Musiikki)
2. AINO VENNA – Aino Vennan joulu (Stupido)
3. TEEMU ROIVAINEN – Pohjolan joulu (Yume)
4. EINO GRÖN – Rakkaimmat joululaulut (VL-Media)