Pitkään sairastellut rock and rollin ja rhythm and bluesin pioneeri muusikko- säveltäjä Chuck Berry on nukkunut pois kotonaan St. Charles Countyssa, Missourin  osavaltiossa. Berry oli 90-vuotias ja esiintyi lähes elämänsä loppuun asti.  Suomessa hän kävi viimeisen kerran 2013. Oli tuolloin jo aika heikossa hapessa.

Kaikki kynnelle kykenevät ovat viikonloppuna yhtyneet Berryn merkitystä ylistävään kuoroon. Kukaan ei ole silti yltänyt yhtä osuvaan luonnehdintaan kuin John Lennon vuosikymmeniä sitten. ”Jos rock and rollille pitäisi antaa toinen nimi, se olisi Chuck Berry”, totesi Lennon tuolloin.

Berry huristeli huipulle 1950-luvun puolivälissä biisillä Maybelline. Jo tuo biisi paljasti hänen terävät huomioitsijan ja tarinan kertojan kykynsä. Hän ammensi idoita yleisöstä (Sweet little sixteen), ympäristöstä (Memphis, Johnny B. Goode, You never can tell) sekä nuorison ongelmista (No Particular Place to go).

Chuck Berryn biisit ovat saaneet eri ikäpolvet tanssimaan. Erityisen tärkeä hän  oli 1950-luvulla. Hän innoitti tuolloin esim. Mick Jaggeria, Keith Richardsia,  John Lennonia, Brian Wilsonia, Pete Townshendia, satoja muusikon alkuja  Atlantin molemmilla rannoilla. Berryn rento, nuorekas musiikki ja humoristinen esiintymistapa tarttui kuin kulkutauti.

Berry lain kourissa

Edesmenneen Rock and rollin jättiläisen Chuck Berryn (1926-2017) ura ja yksityiselämä koki  pahan takaiskun 1962, kun hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Hän  kärsi tuomiosta noin 20 kuukauden siivun, ja palasi ihmisten ilmoille ns.  merkittynä miehenä.

Tuomio tuli ns. Mann Act -lain rikkomisesta. Berry oli salakuljettanut 14-  vuotiaan tytön osavaltiorajan ylitse ”seksuaalisessa tarkoituksena”. Tyttö toimi virallisessa mielessä Berryn omistaman yökerhon tarjoilijana ja narikka-apulaisena St. Louisissa. Tyttö oli kaiken lisäksi apassi-intiaani.

Berryn ura olisi ollut todellisissa ongelmissa, mikäli Britannian suunnalta porhaltanut Beat Boom ei olisi nostanut häntä sankarijalustalle 1960-luvun keskivaiheilla. Berrylla oli muitakin kahnauksia lain ja järjestyksen kanssa,  ja hänet vietiin oikeuteen esim. verovelkojen ja omistamansa Berry Park -huvipuiston vuoksi.

Vuonna 1972 hänen hittinsä My Ding-A-Ling oli soittokiellossa mm. Britanniassa  ja USA:ssa. Biisi kertoo kiertoilmaisuin miesten perhekalleuksista…

Give me that Rock and Roll Music ! Mr. Merry Chuck Berry, R.I.P.

HELO