Mikko Vienosen ja Juhani Niemen laatima kovakantinen musiikkikirja Yeah Yeah, tässä tulemme – Beatles Suomessa on tuoreuttaan tuoksuva täysosuma. Se kuvaa oivasti ja nasevasti suomalaista nuorisokulttuuria ja viihde-elämää kaudella 1963-1971, ja ennen muuta Beatles-yhtyeen asemaa Suomessa.Informatiivista, asiallista, tasapuolista ja taustoittavaa tekstiä on tuettu monilla valokuvilla, piirroksilla, lehtileikkeillä. Mukana on 300 sivua, eikä niistä yhtäkään voi sanoa tylsäksi. Taattu joululahja sukulaiselle tai ystävälle, joka eli nuoruutensa, teinivuotensa 1960-luvulla. Kymmenen pistettä kymmenestä.

Henkilökohtaisesti olen iloinen, että Suomen silloisista ns. myyntilistoista puhutaan avoimesti. Jopa Suosikki 100 oli suurelta osin täyttä huuhaata, koska sitä piti ”säveltää” jotta nuo sata sijaa saatiin täytetyksi. Toisaalta Suosikki 100 seisoi, kun kilpailijoiden listat tilttasivat tai kaatuivat. Sillä oli jatkuvuutta pitkällä aikajanalla. Ymmärrämme, että sitä siteerataan ja käytetään, mutta Suomen viralliseksi listaksi se ei koskaan noussut.

Beatlesin lopullista hajoamista ei juurikaan käsitellä. Bändin kemiat lakkasivat ilmeisesti toimimasta, eikä verokarhukaan ollut armollinen. Yksi syy oli bändin perustaman Apple -yhtymän pyörittämiseen liittyneet sekoilut, jotka vaativat runsaasti rahaa ja voimavaroja. Kaikki ei mennyt putkeen ja esim. muotimyymälä ja keksijäpaja lopetettiin melko nopeasti.

Kari Helopaltio