Paikallisradioiden Kuukauden Levyksi on valittu Toivo Kärjen sävellyksiä sisältävä Karjalan lapsia, jolla laulavat Mia Leivo ja Raimo Salo. Kakkoseksi tuli Jarkko Honkasen albumi Sydän. Pronssia otti Maria Tyysterin Uuden aamun lauluja.

Toivo Kärjen poika, Kalervo Kärki vaalii isänsä musiikillista perintöä, josta tuntuu riittävän ammennettavaa. Uudellakin albumilla on viisi ennenjulkaisematonta laulua.

Kalervo Kärki teki tuottaja Mika Tarkkosen sekä Mia Leivon ja Raimo Salon kanssa pari vuotta sitten Metsän sävel -albumin, jolle Karjala-laulut ovat loogista jatkoa, sillä Kärjenkin sukujuuret olivat Karjalassa.

Tangoprinsessa Mia Leivo voitti Toivo Kärki-laulukilpailun 20 vuotta sitten Kiuruvedellä ja Loistava laulaja -kisan kaksi vuotta sitten. Laulaja, “tenoriluutnantti” Raimo Salo on sotakamreeri ja dokumenttielokuvien tekijä.

Harmonikkataiteilija Mika Tarkkonen on sovittanut laulut modernein soundein, perinteitä kunnioittaen. Laulajien ja harmonikan vuoropuhelu toimii upeasti.

Tässä musiikkitoimittajien kommentteja suosikeistaan.

KARJALAN LAPSIA

– Levy kunnioittaa karjalaisia ja kertoo karjalaisten syvistä juurista, sekä ikuisesta sukupolvesta toiseen ulottuvasta kaipuusta synnyinseuduille Karjalaan. ”Oon karjalanlapsi mieleltäin, vaikka siellä mä syntynyt en ja mä aarteena säilytän sen”. Karjalan lapsia -levy on mestarisäveltäjä Toivo Kärjen käsialaa, johon mestarihanuristi Mika Tarkkonen on tehnyt upeat sovitukset ja hanurisoolot. Kokonaisuudessaan levy on tehty ammattitaidolla tanssittavaksi ja kuunneltavaksi suuriin hetkiin. Levyn kruunaa Mia Leivon ja Raimo Salon syvällinen ja herkkä tulkinta. Levyn tuottaminen tärkeästä aiheesta on myös merkittävä kulttuuriteko! Reijo Glad, Radio Sandels

– Parilla miljoonalla suomalaisella on karjalaisia juuria, joten voi vain ihmetellä, miten vähän aihetta on käsitelty populäärimusiikissa viime aikoina. Tällä kymmenen pisteen albumilla on panostettu laatuun, joka kestää aikaa ja kuuntelua. Kokonaisuus on kuin kotiseutumatka laulumaille. Varttuneemmille kuuntelijoille suosittelen samaan pakettiin nenäliinoja. Pentti Teräväinen, Radio Musa

JARKKO HONKANEN

– ”Suomen Tomas Ledin” laittaa levyllisen rokkaavaa iskelmää ja menoa hyvällä sykkeellä. Levyllä ei ole yhtään turhaa raitaa. ”Elämä 6 – Surut 0” tempaa heti avausraitana hienosti mukaan, ”Tärkee”-kappale onnistuu soimaan hienosti suomalaisessa sydänmaisemassa. Monipuolinen levy, joka on myös erittäin hyvin tuotettu ja soundimaailmaltaan mielenkiintoinen. Marcos Kuusjärvi, FinnRadio

– Jarkon pari aiemmin ilmestynyttä sinkkua enteilivät sydämellistä levyä ja levyllähän on 10 Jarkon kynästä syntynyttä ja Esan sovittamaa kappaletta. Ilmari Aikio, Radio Inari

MARIA TYYSTER

– Musa puhuu puolestaan… Jussi Häkkilä, Radio Pooki

KUUKAUDEN LEVY / Marraskuu 2021

  1. MIA LEIVO & RAIMO SALO – Karjalan lapsia (Mika Tarkkonen)
  2. JARKKO HONKANEN – Sydän (Esa Eloranta)
  3. MARIA TYYSTER – Uuden aamun lauluja (pienk.)