Laulaja-ravintoloitsija Jorma Kalevi Nuppola poistui keskuudestamme 76-vuotiaana keskiviikkona 19. lokakuuta sairastettuaan pitkään keuhkofibroosia. Häntä jää kaipaamaan suuri fanien ja ystävien joukko Suomessa ja Espanjassa.

Jorma Kalevi päätyi talveksi Kanarialle jo vuonna 1978. Kesäisin hän palasi keikkailemaan kotimaahan ja Ruotsiin. Kauhajoelta kotoisin oleva laulaja oli aloittanut keikkailun Pohjanmaalla jo kymmenen vuotta aiemmin.

Tapasimme Jorma Kalevin Playa Del Inglesissä alkuvuodesta 1982 Tiffany-diskossa, jossa hän oli vakituisella kiinnityksellä. Olin tuolloin päätoimittajana Diskosusi-lehdessä, jonne meillä tekijöillä oli tapana raportoida loma- ja messumatkoilta tunnelmia paikallisesta yöelämästä.

Kanatanssia Kanarialla -jutussa Jorma Kalevi valotti strategiaa, jolla turistit saadaan ravintolaan. Kanatanssilla viitattiin tietysti Tiputanssiin, josta ainakin DJ:t olivat saaneet jo tarpeekseen.

– Vanhojen hittien soitolla varmistetaan, että turistit ovat kuulleet levyn jo kotimaassa ja tuntevat olonsa kotoisaksi.

Suurin osa tuolloin diskoissa soitetuista levyistä oli ns.eurohumppaa, mikä selittyi osittain nuorison puuttumisella turistien joukosta ja sillä, että paikallinen jengi ei välittänyt sen ajan pintapopista ja funkysta.

Tuohon aikaan Jorma Kalevi veti Tiffanyssa kolmesti viikossa alkuillasta suomalaisten humpat. Hänellä oli ihanteellinen ammattiyhdistelmä: laulaja-juontaja-DJ. Töitä oli käytännössä joka ilta. Hän järjesti myös ohjelmaa perhelehtien lukijamatkalaisille. Hän kävi laulamassa säännöllisesti Gran Canarian muissa turistikeskuksissa, Las Palmasissa ja Puerto Ricossa.

Jorma Kalevi otti ensimmäisten joukossa käyttöön langattomat mikrofonit, joilla hämmästytettiin tanssikansaa. Taustanauhan kanssa laulava Jorma Kalevi laskeutui lavalta laulamaan yleisön joukkoon ja saipa myös jonkun asiakkaan duettoparikseen.

Varokaa huijareita! Näin kehotettiin Diskosuden Kanaria-jutussa: – Huijareita on kaikkialla, kaupoissa, baareissa ja jopa pankissa, jossa yritettiin vaihtaa rahaa väärin. Perusrehellinen suomalainen katsoi touhua ihmeissään. Jorma Kalevi sanoi joskus, että espanjalaisten kanssa toimiessa ei tarvitse epäillä joutuvansa huijatuksi – vaan joutuu varmasti huijatuksi. Näin kävi myös kaiken kokeneelle Jorma Kaleville.

Jorma Kalevi osti Tiffanyn itselleen 1990-luvun alussa ja alkoi järjestää tunnettujen artistien keikkoja, jotka olivat yhdistettyjä työ- ja lomareissuja. Jorma Kalevi hommasi matkat ja hotellit, artisti kävi laulamassa ravintolassa. Samalla ravintoloitsija sai itselleen hieman ”vapaa-aikaa”, jolloin hän lensi myös naapurisaarille tanssittamaan suomalaisia.

Yhteistyö joviaalin Jorma Kalevin ja artistien kesken toimi lähes poikkeuksetta sujuvasti. Ne muutamat poikkeukset eivät ansaitse tulla edes mainituksi tässä yhteydessä. Kyllä kansa tietää.

Kaikkialla tunnettu ”pizzeria-ilmiö” rantautui lopulta saarille. Jorma Kalevin menestys sai kopioijat liikkeelle, olihan suomalaisia turisteja Kanarialla joka lähtöön. Suomalaisbaareja ilmaantui samoille kulmille ja kisa koveni. Usein kummasteltiin, miksi ihmiset eivät mene kokemaan kanarialaista eksotiikkaa vaan hengailevat mieluummin toisten suomalaisten kanssa. Sama koskee toki muitakin kansallisuuksia.

Jorma Kalevi oli usein haastateltavana allekirjoittaneen Listasuosikit-radiosarjassa uusien levytystensä merkeissä. Kesällä 2009 hän julkaisi albumin ”Mä kiittää sua tahdon”, jonka ensimmäinen osa kuvattiin myös YouTube-videoksi Tampereen Hämeenpuistossa.

Vuonna 2017 tuli 50 vuotta Jorma Kalevin laulajanuran alkamisesta. Sen kunniaksi hänet palkittiin musiikkiväen Sisu-kunniakirjalla Lavakauden päättäjäisissä Hotelli Tornissa. Sisua hänellä riitti aivan näihin päiviin asti. Moni muu olisi heittänyt hommat sikseen jo ajat sitten. Karjalaiset sukujuuret ja positiivinen elämänasenne ovat nekin auttaneet eteenpäin.

Jorma Kalevilla diagnosoitiin vuonna 2019 hengenvaarallinen keuhkofibroosi, joka oli hänen tapauksessaan ammattitauti. Sen on aiheuttanut pitkään jatkunut työskentely tupakansavussa ja pölyssä sekä homeen turmelemissa kiinteistöissä.

Juicea mukaillen, ei Jorma Kalevi ole kuollut, hän laulaa tänäänkin Radio Musassa.

Pentti Teräväinen

KATSO Jorma Kalevin videohaastattelu vuodelta 2009